Skotská whisky GLENMORANGIE pomáhá žirafám a k Světovému dni žiraf




Skotská palírna Glenmorangie je známá pro svou neuvěřitelně jemnou a komplexní single malt whisky, kterou destiluje v nejvyšších destilačních kotlích, jejichž dlouhý měděný krk dosahuje stejné výšky jako dospělá žirafa. Nejen kvůli tomu se značka rozhodla pomoci žirafám ve světe. U příležitosti oslav Světového dne žiraf, který připadá na 21. června, navíc lokální zastoupení značky oficiálně odhalí speciálně vytvořený instagramový profil žirafí influencerky. 

Žirafy v ohrožení

Jedinečná podoba žirafy přitahuje pozornost lidí již několik desítek let. Tento majestátní tvor se oslavuje napříč historií: najdeme ho v umění z období dynastie Ming v Číně, za Ceasara v Římě a v působivých rytinách v saharské poušti v severním Nigeru, což je možná vůbec nejstarší známé vyobrazení žirafy. Dnes je žirafa národním zvířetem Tanzanie a má status ikony po celém světě. 

Ačkoliv je žirafa milovaná a opečovávaná po celém světě, málokdo si je vědom hrozby, která ji v přírodě hrozí. Za 30 let klesl počet žiraf o 30 %, přičemž některé druhy žiraf jsou nyní kriticky ohroženy. Jde o téma, které zůstává nepovšimnuto. I proto se v dokumentu BBC/PBS, který se zaměřuje na práci Giraffe Conservation Foundation (GCF) a partnerů, setkáme s varováním před tzv. „tichým vyhynutím“. Nejčastějšími faktory ohrožující život žiraf je ztráta či fragmentace přirozeného prostředí, nelegální lov, nemoci nebo občanské války. Poslední čísla dokonce ukazují, že v divočině zůstává dodnes jen asi 111 000 žiraf, což je pro srovnání čtvrtina afrických slonů. Situace žiraf však není veřejnosti tolik známá jako u mnoha jiných zvířat. 

Jak žirafy chránit

Giraffe Conservation Foundation (GCF), partner palírny Glenmorangie, je přední mezinárodní charita věnovaná ochraně žiraf ve volné přírodě. Spolupracuje s vládami, univerzitami, místními komunitami, národními a mezinárodními organizacemi a mnoha dalšími orgány na vývoji a implementaci strategie na ochranu žiraf v Africe. Mezi hlavní kroky charity patří například znovuuvedení žiraf do oblastí, ve kterých tento druh původně vyhynul a zajištění přirozeného prostředí pro život. 

Palírna Glenmorangie se podílela na vytvoření přirozeného prostředí pro žirafy v Edinburgh Zoo

Skotská charitativní společnost Royal Zoological Society of Scotland (RZSS) se ve spolupráci s palírnou Glenmorangie rozhodla žirafám pomoci i lokálně, a to vytvořením nového obydlí v Edinburgh Zoo, které bude žirafám suplovat přirozené prostředí. Výzkum RZSS ukázal, že žirafy patří mezi jedny z nejoblíbenějších zvířecích druhů, a tak se dá počítat s vysokou návštěvností, kterou chce charitativní organizace využít k edukativním účelům veřejnosti. Zvýšením povědomí o hrozbě, které čelí žirafy ve volné přírodě, se mohou návštěvníci zoologické zahrady v Edinburghu a fanoušci palírny Glenmorangie inspirovat k podniknutí potřebného kroku k podpoře žiraf na světě, a to například přispěním jednomu z partnerů palírny Glenmorangie RZSS nebo GCF nebo adopcí žirafy. 

Nově vytvořené obydlí v Zoo Edinburgh pro žirafy v hodnotě 2,8 milionu liber, které je částečně financováno Glenmorangie, bude na vrcholu Corstorphine Hill s nádherným výhledem na město. Oficiálně bude tento nový prostor zahrnující velký dům pro žirafy a obrovský venkovní výběh otevřen právě na Světový den žiraf, který je 21. června 2020. 

Glenmorangie oslavuje žirafy v Čechách oficiálním odhalením instagramového profilu žirafí influencerky

U příležitosti oslav Světového dne žiraf, který připadá na 21. června, oficiálně odhalí lokální zastoupení značky jemné whisky Glenmorangie speciálně vytvořený instagramový profil žirafí influencerky Morangie. Prozkoumejte, co skotská žirafa při návštěvě České republiky ráda dělá. A nechte se překvapit, co přijde dál!

Fotogalerie