Potěšte svoji lyžařku správnou kosmetikou!




Lyžařská sezóna je na svém vrcholu, střediska jedou na plné obrátky a hotely v nejbližším okolí sjezdovek praskají ve švech. Jedete lyžovat s partnerkou? Udělejte jí radost mimořádným dárkem, který prospěje jejímu zdraví, přesněji pleti. Právě kosmetická výbava na hory je nejen pro lyžařky, ale i pro lyžaře často až na posledním místě... A přitom by společně s cestovním pojištěním měla být hned na místě prvním! Připomeňme si proto správnou kosmetickou výbavu na hory, i fakt, že po příchodu ze sjezdovky na hotelový pokoj péče o vlastní pokožku nekončí.

Lyžování se stává čím dál více populární a Češi se konečně naučili vyrážet lyžovat nejen na víkend, ale trávit na horách třeba i celý týden, ať už hned po Vánocích v prvních lednových týdnech nebo během týdne jarních prázdnin s dětmi. Vedle českých hor u nás vedou především Alpy, zejména ty rakouské, následované francouzskými a velké oblibě se v posledních letech těší i Dolomity, které se mohou pochlubit širokými sjezdovkami všech náročností.

O tom, co si do zavazadla na hory nezapomenout bylo v cestovatelských médiích napsáno už spousty. Na co ale mají často lyžaři tendenci zapomínat nebo podceňovat je kosmetická výbava na hory. Nejde totiž zdaleka jen o líčidla, parfém, šampon na vlasy nebo sprchový gel, ale o pečující a opalovací krémy, které mají největší vliv na naše zdraví a které nám mohou celý pobyt zpříjemnit nebo naopak při jejich absenci i pohřbít.

Opalovací krémy do horských destinací

Na prvním místě rozhodně nesmíme zapomenout na opalovací krémy. Zmást nás nesmí ani fakt, že se nacházíme uprostřed zimy a máme pocit, že slunce nedokáže opálit, natož spálit. Jedná se o jeden z velkých omylů a dnes už snad i vyvrácený mýtus.

Horské slunce totiž dovede spálit pleť i v těch největších mrazech, proto je třeba se vybavit opalovacími prostředky minimálně od ochranného slunečního faktoru 30. Nesmíme zapomínat na fakt, že při lyžování v horách jsme v relativně velké nadmořské výšce, kde mají i sluneční paprsky vyšší intenzitu. Navíc proti nám stojí fakt, že v mrazivém podnebí prakticky necítíme sílu opálení nebo spálení a často nás tak může nepříjemné překvapení čekat až po příchodu na pokoj.

A takový spálený obličej od horského slunce, navíc komicky do podoby lyžařských brýlí je nejen nevzhledný, ale nese s sebou celou řadu nepříjemností, od bolesti až po závažnější zdravotní rizika.

Ochranné krémy do nízkých teplot

Naší pleti ale jen opalovací krémy nestačí. Vzhledem k tomu, že se na horách budeme pohybovat v teplotách pod nulou, umocněných ještě rychlejším prouděním vzduchu při sjezdech, je třeba na ně připravit i naši pleť. Ta totiž teplotní výkyvy snáší velmi problematicky a reaguje kožními problémy, přesušenou pokožkou s olupujícími se šupinkami nebo i zarudnutím kůže způsobené podrážděním. Je proto vhodné se na pobyt vybavit bariérovými krémy (např. 2Derm Transparent), které na pokožce vytvoří ochrannou kožní bariéru, jež zamezí ztrátě hydratace a ceramidů.

Naprostou nezbytností je pak tento typ krémů pro osoby s narušenou pokožkou, trpící například ekzémy nebo lupénkou. Krémy jim totiž navíc umožní, aby se pod náhradní kožní bariérou nemocná pokožka hojila a zároveň v mrazivém počasí ještě více netrpěla.

Přibalit na cestu je vhodné krémy pro citlivou pokožku vyznačující se například obsahem Medilanu a panthenolu, které mají rovněž na pokožku ochranný, zvláčňující a zklidňující efekt (např. Lanomed krém). Ty jsou vhodné spíše pro osoby, které běžně kožními problémy netrpí, aby své pleti poskytly dostatečnou péči a ochránily ji před mrazivým počasím, a hlavně střídáním teplot.

Běžnou součástí naší výbavy by měly být i balzámy na rty, dnes už dokonce seženeme s ochranným slunečním faktorem, abychom co nejvíce předešli popraskání rtů při jejich vysušení mrazem. A pakliže se naše pleť špatně aklimatizuje při střídání teplot a reaguje zarudnutím a rozšířenými žilkami je vhodné přibalit i přípravek bojujícím proti rozšířeným žilkám (např. Ectasin sérum).

Péče po lyžování

Aplikací ochranných krémů a opalovacích přípravků by ale kosmetická péče na horách končit neměla. Myslet je třeba i na návrat ze sjezdovek na hotelové pokoje a apartmány. Pro tyto chvíle jsou vhodné přípravky ke zklidnění pokožky.

Vsadit můžeme na přípravky po opalování nebo ještě lépe na ochranné krémy, které se postarají o zklidnění, stimulaci, výživu a ochranu pleti. Většinou obsahují přírodní oleje, zklidňující panthenol, vitamín E nebo včelí vosk (např. Ochranný krém, Lanomed krém, Grapevine Line Therapy Cream).

A pokud přeci jen po návratu na pokoj zjistíme, že naše pleť vykazuje známky podráždění od slunce nebo dokonce spálení, je třeba ihned sáhnout po první pomocí. Tou může být speciální rehabilitační krém 2Derm REHA speciál, který přesně tyto stavy řeší, působí okamžitě, spálené místo znecitlivuje a zároveň na něm vytváří ochrannou bariérovou vrstvu, aby se pod ním mohla poškozená kůže co nejrychleji hojit.

Kosmetika pro odlíčení pleti

Zcela běžnou součástí naší kosmetické výbavy by pak měly být odličovací přípravky a produkty pro čištění pleti. Vhodná jsou pleťová mléko, lotion nebo vody. Pro pobyt na horách a lyžování ve vysokých polohách na horském slunci stojí za to přibalit na cestu i bariérový čisticí krém. Jednak s ním nikdy nic nezkazíme, ale hlavně v případě, že si spálíme pleť budou tím nejlepším, co můžeme naší pokožce dopřát. Krátkodobě totiž dokáže obnovit přirozenou kožní bariéru, což v tomto stavu přijde maximálně vhod.

Den na horách a kosmetika

A jak by měl vypadat takový den na horách z hlediska péče o pleť?

  1. Ranní čištění pletí + aplikace výživného krémů či séra
  2. Aplikace ochranného pleťového krémů, popřípadě přípravku pro boj s rozšířenými žilkami + opalovacího přípravku (minimálně 20 minut před přesunem ven)
  3. Aplikace balzámu na rty
  4. Ošetření pleti přípravkem po opalování nebo krémem pro citlivou pleť, popřípadě přípravkem pro boj s rozšířenými žilkami
  5. Aplikace vyživující masky
  6. Důkladné odlíčení a čištění pleti
  7. Aplikace vyživujícího krému či séra pro noční péči

Tipy pro vás

Seznamte se s kosmetickými přípravky, které by ve vaší výbavě na hory neměly chybět.    

První pomoc spálené pleti
2Derm REHA special  – bariérový rehabilitační krém se zinkem a thalkem

Doslova první pomoc sluncem spálené nebo podrážděné pokožce. Působí okamžitě v místě aplikace, zasažené místo znecitlivuje, čímž dodává větší pocit komfortu. Na pokožce zároveň vytvoří náhradní bariérovou vrstvu pro snazší hojení a snižuje i stupeň zarudnutí.

856 Kč / 34,90 eur, 100 ml, www.forlifemadaga.com

I v mrazu stop rozšířeným žilkám
Ectasin Sérum – s escinem, rutihem a panthenolem

Příjemný koncentrovaný přípravek pro ošetření pleti s rozšířenými žilkami. Obsahuje escin, rutin, osmocid, panthenol a silikonový olej, které zpevňují tenké cévní stěny a podporují mikrocirkulaci. Ideální je aplikace 2x denně na postižená místa.

609 Kč / 25,20 eur, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Záchrana citlivé pleti
Lanomed Krém – s medilanem, panthenolem a vitamínem E

Přípravek pro ošetření citlivé pleti proti vnějším vlivům prostředí. Obsahuje medilan, panthenol, vitamín E nebo včelí vosk, které se starají o zklidnění pleti, její stimulaci a celkovou ochranu a podporu jejího přirozeného stavu.

444 Kč / 18,10 eur, 50 ml, www.forlifemadaga.com

 

Fotogalerie