Jiří Kraft: Jawa do Brna přivezla nový Scrambler a uvede indickou retro novinku




Jawa, osvědčená značka s tradicí, v týneckém závodě vyrobila téměř tisíc motorek, a navíc ještě přišla s novým strojem Jawa 350 OHC v provedení Scrambler. Letos chce podle obchodního manažera Jiřího Krafta nabídku dále rozšířit o retro stroj Jawa 300 vyráběný v Indii, který již prošel potřebnou homologací pro český trh.

Jak se loni Jawě dařilo?

V loňském roce jsme představili třetí z modelové řady Jawa 350 OHC, a to provedení Scrambler. Podařilo se nám tedy od roku 2017 v každém roce modifikovat základní model Jawa 350 OHC tak, aby byl co nejblíže požadavkům našich potenciálních zákazníků.

Z hlediska pozice mezi ostatními prodejci jsme se s těmito modely, podle počtu registrovaných nových motocyklů v ČR (statistika SDA), již třetí rok umístili na třetí pozici, což nepovažujeme za prohru, ale pevně věříme, že značky jako je Honda a KTM, které se umístily před námi, můžeme ještě atakovat.

Jaké máte plány na letošní rok?

Kromě rozvoje a zlepšování služeb našim zákazníkům k současným modelům, bychom velice rádi tuzemským motoristům představili nový motocykl, který se v současné době vyrábí v Indii a věříme, že i tento model nám dopomůže ke zvýšení počtu motocyklů na tuzemských silnicích a současně udělá radost všem motocyklistům, kteří vnímají českou motocyklovou historii stejně silně jako my.

Bylo u té indické Jawy nutné dělat nějaké úpravy, aby plnila naše normy?

Samozřejmě, motocykly určené pro prodej v Indii musí plnit normy, které se podstatně liší. Vzhledově bude motocykl nezměněn, ale po technické stránce doznal několika změn a musel být samozřejmě znovu homologován.

Kdy by mohl být homologace hotová a uvidí jí návštěvníci Motosalonu?

Kromě trojice motocyklů Jawa 350 OHC (OHC, Special, Scrambler), plánujeme vystavit i tento nový model Jawa 300 vyráběný v Indii. Homologace je v tento okamžik již dokončena a probíhá příprava výroby na toto modifikované provedení.

Každého asi zajímá předpokládaná cena...

Předběžně jsme stanovili cenu na 149 900Kč s DPH.

Kolik kusů chcete v Česku prodávat a budete motocykl nabízet i na jiných evropských trzích?

Oficiálně bychom chtěli plný prodej zahájit v roce 2021, ale počítáme s prodejem několika kusů i v roce letošním. V prvních letech předpokládáme prodej především v České republice.

 

Fotogalerie