Nový Fat Boy® 30th Anniversary oslavuje výročí legendy




Harley-Davidson oslavuje výročí svého ikonického modelu limitovanou edicí Fat Boy® 30th Anniversary. Tmavé tóny v kombinaci s bronzovými doplňky a černý motor Milwaukee-Eight® 114 jsou výsadou limitované série Fat Boy® 30th Anniversary. Bude vyrobeno pouze 2500 těchto motocyklů, každý s vlastním číslem na palivové nádrži.

Fat Boy je perfektní pobuřující název pro motocykl, který byl při svém vzniku v roce 1990 hodně výjimečný. „Fat Boy navázal na výraz, proporce a siluetu motocyklu Hydra-Glide 1949 a dokonale jej modernizoval pro nové generace jezdců,“ vysvětluje Brad Richards, viceprezident pro Styling & Design Harley-Davidson a dodává:„Tito jezdci uvítali naši poválečnou DNA, zároveň je ale lákaly čisté křivky soudobého industriálního designu. Všechny tyto prvky byly ztělesněny v návrhu modelu Fat Boy 2018. Pro tuto limitovanou edici “30th Anniversary” jsme chtěli vytvořit něco opravdu speciálního, proto jsme využili popularity tmavých barev a limitované číslované edice a postavili opravdu jedinečný a exkluzivní stroj.“

Fat Boy® 30th Anniversary

Model Fat Boy® 30th Anniversary oslavuje třicetileté působení původního motocyklu Fat Boy v odvážné interpretaci s temným výrazem v jediné barevné kombinaci, černé Vivid Black. Litá kola Lakester jsou lakovaná v odstínu Satin Black s vyfrézovanými detaily. Temně černý motor Milwaukee-Eight 114 má lesklé černé kryty a jemné bronzové tóny na krytech vahadel a krytu zapalování. Výfuk v černé barvě Black Onyx odhaluje světlé odstíny podkladových chromů.

Řídítka, ovladače a světlomet v barvě Vivid Black dotvářejí celkový temný výraz, kterým se tento model jasně liší od standardní verze. Nový bronzový tón a logo Fat Boy na nádrži se skvěle vyjímají proti černým prvkům a spolu s ostatními bronzovými doplňky odlišují Limited Edition Fat Boy od běžného produkčního modelu.

Fat Boy vychází z platformy Harley-Davidson® Softail® uvedené v roce 2018 a přináší novou definici legendy s vysokým výkonem a výraznou podobou. Celá přední část má masivní vzhled a zakončuje ji LED světlomet s nově tvarovaným krytem. Litá kola Lakester ještě víc posilují nový styl Fat Boy. Přední pneumatika o šířce 160 mm je vyvážena zadní pneumatikou 240 mm, která modelu dává výraz customu.

Odpružení a rám Softail dohromady tvoří pevný a lehký podvozek s obratným řízením a výkonem, který velkoryse překračuje i ty největší nároky vyznavačů cruiserů. Zadní odpružení typu monoshock zachovává celkovou siluetu „hard-tail“ a používá jediný tlumič pod sedlem, umístěný v optimálním úhlu pro plynulou jízdu a skvělou ovladatelnost. Hydraulické nastavení předpětí zadního odpružení lze snadno ovládat pomocí regulátoru pod sedlem, takže lze snadno nastavit jízdní vlastnosti přesně podle váhy jezdce.

Motor Milwaukee-Eight 114 V-Twin je tou nejvýkonnější pohonnou jednotkou v řadě Softail a nabízí atraktivní výkon a klasický zvuk a projev motorů Harley-Davidson. Pevně uchycený motor ještě zvyšuje pevnost rámu. Systém s dvojitou vyvažovací hřídelí je vyladěn tak, aby eliminoval primární vibrace při volnoběžných otáčkách.

Zrození legendy

První model Fat Boy, uvedený v roce 1989 jako model 1990, byl navržen uznávanými designéry Harley-Davidson – Willie G. Davidsonem a Louie Netzem – a spojoval v sobě čerstvý, soudobý vzhled a klasické designové rysy Harley-Davidson. Aby byla zachována podoba uměleckého díla vyfrézovaného z jediného kusu kovu, design má jediný stříbrný tón s eloxovaným rámem a hliníkovými litými koly – to zadní je odhalené díky rámu Softail – která jsou charakteristickým rysem modelu Fat Boy. Celkový vzhled byl na tehdejší dobu nezvykle masivní, od tlustého předního kola krytého zkráceným blatníkem přes široká řídítka až po sedmipalcový světlomet v masivním chromovaném krytu ve stylu řady FL. Davidson navrhl okřídlené logo na nádrži, které se stalo nedílnou součástí modelu Fat Boy.

V roce 1991 motocykl Harley-Davidson Fat Boy zazářil na filmovém plátně, když účinkoval ve filmu „Terminator 2: Soudný den,“ ve kterém herec Arnold Schwarzenegger řídí motocykl Fat Boy v Los Angeles při napínavé honičce. Tento film vyvolal velký ohlas a pomohl modelu Fat Boy stát se legendárním reprezentantem značky Harley-Davidson na celé řadě trhů, zvláště pak v Evropě.

Pozadí jeho názvu

Jedině Harley-Davidson má takové sebevědomí, aby pojmenoval motocykl Fat Boy. Podle vyprávění Willie G. Davidsona v knize „100 let značky Harley-Davidson“ k tomu došlo takto:

Asi si říkáte, kde jsme přišli k nápadu pojmenovat tento model „Fat Boy.“. Už jsem o tom slyšel spoustu historek, ale ani jedna nebyla pravdivá. Bylo to takhle: Je těžké vymyslet název, který bude populární mezi lidmi. Vždy jsme se ptali sami sebe: „Jak tomu budou lidé říkat?“ a od toho jsme se odráželi. Hledali jsme něco neobvyklého a možná i trochu neuctivého, protože se nám líbí čas od času s názvy trochu provokovat. Pro mě i pro spoustu našich pracovníků, kteří motocykl viděli ještě před premiérou, měl tento model jednoznačný „Fat“ (tlustý) výraz. Takže kluci z marketingu přišli s názvem „Fat Boy“ – a lidem se to líbilo.

Model Fat Boy dostal v roce 2018 důkladný facelift, nový stroj vyjel na silnici s přepracovaným rámem Softail a motorem Milwaukee-Eight. Aktuální model Fat Boy zesiluje působení všech hlavních rozlišujících rysů, od litých hliníkových kol až po masivní světlomet. Fat Boy zůstává jedním z fyzicky nejdominantnějších motocyklů v nabídce Harley-Davidson.

Více informací naleznete na adrese: h-dmediakit.com.

Fotogalerie