Na veletrhu STYL jsem jako doma, říká Pavel Bauer




Známý make-up artista, který stojí za vizáží mnoha celebrit ze StarDance a dalších TV show, jezdí na brněnské veletrhy módy už pěknou řádku let. I letos má na starosti perfektní vizáž modelek, které účinkují v přehlídkách několikrát denně. Čtyři členové jeho týmu zajišťují make-up, čtyři se starají o účesy. Práce ve stresu a spěchu mu vůbec není cizí, umí se na ni totiž připravit.

Módní přehlídka je jako přímý přenos v TV

„Mám rád adrenalin, ale když je stresu mnoho, snažím se naši práci připravit tak, aby k němu co nejméně docházelo. Aby zůstal jen ten příjemný adrenalin, který zažíváme i v televizi při přímých přenosech StarDance. Je to něco úplně jiného, než když se záznam může zastavit nebo přetočit,“ vysvětluje mistr republiky v oboru make-up artist, který se oboru pohybuje už více než 26 let. „Veletrh je víceméně také přímý přenos, proto se snažíme mít dopředu co nejvíce informací, abychom to zvládli a nedošlo k chybě či skluzu. Jsme tu na generálce, bavíme se s choreografem, řešíme účesy i make-upy. Pokud je více přehlídek, měníme v rychlosti i rtěnky. Příprava je proces tvorby, je to naše kreativní práce, aby byl výsledek co nejhezčí. Takže stres sice má své kouzlo, ale chce to být připravený dopředu,“ doplňuje Pavel Bauer.

Vizážista Superstar, StarDance, Voice či X Factoru učí i studenty

Make-up artist Pavel Bauer dlouhá léta působil jako supervisor na TV nova, pak na Primě a ČT. Nyní je na volné noze a spolupracuje s různými značkami. „Deset let jsem byl dvorním vizážistou značky Estée Lauder a poslední čtyři roky jsem navázal spolupráci s Avonem, protože je partnerem mnoha akcí, na kterých pracujeme s celebritami-ambasadory. Navíc je partnerem velkých projektů, které zaštitujeme, což je Superstar, Voice. Kromě toho dělám už od první řady StarDance s Českou televizí, teď Superstar, Československo má talent, X Factor, od dubna začíná natáčení další řady pořadu O 10 let mladší,“ nastiňuje jen část svých aktivit Bauer. Kromě dalších focení, natáčení reklam a přehlídek působí i jako pedagog, učí na oděvní škole obor vizážistiku. Studentům škol po celé ČR se snaží teoreticky i prakticky přiblížit práci profesionálního vizážisty. Také externě spolupracuje s pražskou Vyšší odbornou školou oděvního návrhářství na přípravě přehlídek.

Jaké jsou trendy líčení 2020?

„Ne příliš nákladný make-up, spíše fresh. Nechci říct úplně minimalistický, je tam nějaká linka, světlounký lesklý odstín na horním víčku, ale nic těžkého, přemalovaného, žádné kouřové líčení očí. Lehký make-up, rozjasněné tváře, které působí prozářeně až voskově. Aby pohled na nalíčenou tvář vyvolával pocit krásy a něžnosti,“ shrnuje mistr svého oboru.