Mr. Playstation vyhrál: Už ho přirovnávají k Sennovi a dalším




Jak z hollywoodského filmu se jeví životní příběh Igora Fragy. Pochází z chudých poměrů, procestoval polovinu světa, ale pěkně od začátku. Narodil se v Japonsku, přestěhoval se do Brazílie a do USA se se svým tatínkem Fabriziem vydal v autě. Místo sprchy měli jen láhev vody. Později dostal geniální nápad, přihlásil se do mistrovství světa e-formule na Playstationu a dostal se do týmu McLaren. Šampionát v Monaku vyhrál a získal tak dlouhodobě partnera: Gran Turismo. To vše se teď zúročilo na Novém Zélandu, kde Igor triumfoval v prestižním seriálu GP Castrol Toyota Racing Series.

Před posledním závodním víkendem (seriál se skládá z pěti zastávek) bylo zaděláno na pořádné drama. Obhájce titulu, junior Red Bullu a místní hvězda Liam Lawson, nebo zástupce nastupující generace, který se závodnímu umění učil na PlayStationu, Igor Fraga? Či má šanci usednout na trůn ještě někdo další? Fraga, který letošní sezónu pojede šampionát FIA Formule 3 v barvách české stáje Charouz Racing System, dal všem pochybovačům jednoznačnou odpověď: „Já jsem tady nejlepší!“ 

První závod vyhrál (před Lawsonem), druhý dojel čtvrtý (Lawson „až" pátý a jen tak mimochodem, český talent Petr Ptáček byl třetí) a vše pak završil fantastickou jízdou a triumfem v posledním závodě (jen pro formu - Lawson byl v cíli třetí). Na mladíka, který si právo účasti závodit na reálných okruzích získal vítězstvím na herních konzolích, je to opravdu úctyhodný výkon. Navíc dokázal, že tato forma přípravy může být také cestou, a neplatí pravidlo, že každý kvalitní jezdec musí nejprve získávat ocenění v motokárách. Už jeho loňská sezóna v seriálu Formula Regional European Championship, kdy skončil celkově senzačně třetí, třeba před Davidem Schumacherem, dávala tušit, že v něm opravdu dříme obrovský potenciál. A to se potvrdilo!

Fraga se titulem z Nového Zélandu zařadil po bok takových hvězd jako Sir Jack Brabham, Sir Jackie Stewart či jeden z největších zapomenutých brazilských talentů F1 Roberta Moreny. Tihle všichni získali ve formuli 1 titul mistra světa, když předtím dosáhli na nejvyšší příčku na Novém Zélandu. Igor tak bez obav může vzhlížet ke svým krajanům, k velikánům jako Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet a Ayrton Senna. Dokázal už hodně, ještě více je ale pravděpodobně před ním. Dokázat to bude moci už brzy, sezóna F3 startuje 20. března v Bahrajnu. Pro nás je navíc zajímavé, že bude startovat za český tým a bude častým hostem v Praze.

vítězství Igora Fragy na šampionátu e-sportů 

Fotogalerie