PRŮZKUM: češi se nepřejídají, obědvají zdravěji a pravidelně




Hlavně se pořádně najíst. Tak ještě před devíti lety přistupovala plná třetina Čechů k obědům. Nikde jinde v Evropě nebylo tolik lidí, kteří si oběd vybírali podle velikosti porcí. Dnes již je tato praxe minulostí a Čechů, kteří se u oběda přejídají, je jen čtvrtina.  S tímto výsledkem jsme již v evropském průměru – velikost porcí je nyní dokonce důležitější i pro obyvatele některých západoevropských zemí, jako jsou Španělsko či Portugalsko. Žebříčku „přejídačů“ nyní vládnou Slováci.

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců, který je součástí evropského programu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců. Ten před deseti lety iniciovala EU a zajišťuje ho společnost Edenred, největší světový poskytovatel zaměstnaneckých benefitů a stravenek.

To, že jíme mnohem zdravěji než v minulosti, ukazují i další výsledky průzkumu. „Zatímco před devíti lety se podle nutriční hodnoty při výběru jídel řídili tři z deseti Čechů, nyní jsme již přesáhli čtyřicetiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Brych, manažer ve společnosti Edenred.

Češi se také polepšili v pravidelnosti stravování. Každý den obědvají dvě třetiny lidí,
o deset procent více, než před devíti lety. V tomto ohledu jsme ale stále na chvostu evropského žebříčku. „Mezi námi a ostatními národy v přístupu k pravidelnosti stravování ale už není tak propastný rozdíl, jako tomu bylo v minulosti. Naopak, ve všech sledovaných západoevropských zemích se počet lidí, kteří obědvají každý den, proti roku 2009 snížil. Většinou jen mírně, ale například ve Španělsku, které bylo nejvíce postiženo ekonomickou krizí, obědvá denně o 14 procent lidí méně, než před 9 lety,“ říká Jiří Brych.

Pozitivní trend v Česku je podpořen i mnohými aktivitami programu FOOD. Společnost Edenred dlouhodobě spolupracuje s několika stovkami tuzemských restaurací, které podporuje v nabídkách vyvážených a zdravých jídel. Loni pak byl navíc zahájen i projekt Firma na talíři, v rámci kterého Edenred formou speciálních dlouhodobých workshopů přímo na pracovištích předává informace o výhodách zdravého stravování i samotným zaměstnancům. Projektu Firma na talíři se zatím účastnilo 10 tuzemských podniků s celkem třemi tisícovkami zaměstnanců. „Plné dvě třetiny účastníků projektu přestaly vynechávat hlavní jídla a stravují se pravidelně. Svůj jídelníček pak upravilo devět z deseti účastníků workshopů a polovina z nich omezila slazení nápojů a jídel,“ doplnila Michaela Číhalíková, manažerka projektu Firma na talíři ve společnosti Edenred.