Tisíce šťastných díky kosmetické operaci nosu




Ať chceme nebo ne, každý se nám dívá na nos, během rozhovoru, ale i jen tak přicestování v tramvaji či metru se bezděčně díváme do tváří druhých lidí. Mezi nejvýraznější části obličeje patří nos, jehož vzhled výrazně ovlivňuje naše sebevědomí. Jen málokterá operace může tak pozitivně změnit život jako zdařile provedená operace kosmetické vady nosu… Nejen příběhy těchto lidí popsal ve své knize známý plastický chirurg doc. MUDr. Jana Měšťáka, CSc., který působí na klinice Esthé a v Nemocnici Na Bulovce. Monografie nese název Estetické operace nosu v klinické praxi.
Kmotry této mimořádné knihy byli: Marek Eben, Kateřina Sokolová a Helena Vondráčková. Jaroslav Svěcený zahrál skladbu Metamorfózy lásky, složenou speciálně pro Jana Měšťáka k této příležitosti. Jan Měšťák měl z podpory svých přátel velkou radost a pronesl: 
„Přítele poznáš tak, že ho vidíš jednou za dva roky a jako bys ho viděl včera. A to na rozdíl od jiných, které vidíš včera a dnes už neznáš ani jeho jméno." Kromě zmíněných jej přišli podpořit lékařští kolegové: Libor Kment, Karel Urban a Veronika Hromádková z kliniky Esthé a také hudební skladatel, profesor Vadim Petrov.
Marek Eben se zamýšlel nad tím, proč si ho Jan Měšťák vybral mezi kmotry knížky. „Došlo mi, že Honza potřebuje člověka, který je nestranný. Když se někdo podívá na mě, tak hned ví, že jsem nestranný, protože na můj obličej Jan Měšťák určitě nevztáhl ruku. Natož na můj nos. Je to zvláštní, že lidé jsou tak strašně hákliví na svůj nos, přestože to je něco, co nikdy nevidí. Ono to fakt nejde, vidět si na špičku nosu! A když si to zkusíte a vidíte ji, je to důvod navštívit Honzu," řekl Marek Eben.
Autor na knize pracoval více než dva roky a je to jeho již druhá kniha a není to prví práce a toto téma. „Nová monografie je obohacena o řadu kapitol, které v původní knize nebyly uvedeny, včetně výzkumné části. Ale především to jsou mnohdy až dojemná autentická sdělení pacientů před operací a po operaci, která v celém spektru operací estetické chirurgie nemají obdobu," sdělil Jan Měšťák, který za svou lékařskou kariéru odoperoval okolo 4 000
nosů. Kniha je bohatě obrazově dokumentovaná, obsahuje téměř 100 barevných fotografií a kreseb. Čtenář tu najde stručnou historii, anatomii a vývoj chirurgického řešení korektivních operací nosu. Jsou zmíněny možné komplikace i doporučení vhodného postupu, včetně výběru operatéra a pracoviště.
Helena Vondráčková se s Janem Měšťákem zná velmi dlouho a řadí ho mezi své nejbližší a nejvěrnější přátele. „Honzy si vážím nejen jako vynikajícího plastického chirurga, ale i jako skvělého, noblesního a citlivého člověka. Má obrovské charizma a u svých pacientů vzbuzuje naprostou důvěru a jistotu," říká stálice hudebních scén.


Foto: archiv kliniky Esthé

Fotogalerie