Co je to vaping a jak funguje e-cigareta




V posledních letech mnoho kuřáků opouští klasické cigarety a sahá k e-cigaretám. Vedou je k tomu různé důvody, od těch zdravotních až k těm lifestylovým. Všichni jsme asi někdy e-cigaretu viděli, ale víte, co to přesně je a jak funguje?

E-cigaretu vidí většina lidí jako náhradu klasické cigarety, kterou kuřáci používají při odvykání a mají pravdu, alespoň z části. Kolem e-cigaret nebo chcete-li vaporizérů se postupem doby vytvořila celá komunita.

Elektronická cigareta na rozdíl od té klasické zahřívá kapalinu (e-liquid), která obvykle obsahuje nikotin, ale neobsahuje tabák. Nedochází tedy ke klasickému hoření a kuřák místo škodlivých látek inhaluje pouze páru. Odtud se také vzalo její další označení vaporizér (vape = anglicky pára). Pokud tedy někdy uslyšíte, že se někdo označuje jako vaper, je to člověk, který kouří elektronické cigarety.

Stejně jako všechno ostatní i e-cigarety za dobu své existence prošly vývojem. Od modelů, které připomínaly klasické cigarety, přes větší vaporizéry až po současné modely, které se vám mnohdy vejdou do dlaně. Všechny však mají společné části, bez kterých se neobejdou: atomizér, náplň na e-liquid a nabíječka.

Jak se měnil vzhled a vyvíjela se i výkonnost jednotlivých částí, upravovalo se i užívání e-cigaret. V dnešní době se potkáte s dvěma přístupy, jak e-cigaretu kouřit – vapovat. Podle toho si také vyberete zařízení, které použijete.

Klasické vapování 

Elektronické cigarety určené pro klasické vapování se kouří jako běžná cigareta – páru natáhnete do úst a následně „šluknete“ do plic, poté vydechnete. Takové vaporizéry jsou vhodné pro e-liquidy s větším obsahem nikotinu a jejich atomizéry mají žhavící hlavy s vyšším odporem než 1 OHM.

Přímé vapování do plic 

Tuto techniku vapeři označují jako „Cloud Chasing“. V tomto případě vdechujete páru přímo do plic a dochází při ní k velkému vyfukování páry. Běžně nasajete do plic 2–3 litry páry, při výfuku pak tak trochu budete připomínat parní stroj. Žhavící hlavy atomizérů u e-cigaret určených pro cloud chasing mají odpor pod 0,8 OHM a vzhledem k objemu páry, který vdechnete, se doporučuje používat e-liquidy s nižším obsahem nikotinu.

K oblibě e-cigaret přispívá také skutečnost, že jednotlivé náplně mají kromě různých intenzit nikotinu také různé příchutě. Příchutě si můžete měnit libovolně často, takže je jen na vás, na co máte zrovna chuť. Někteří vapeři si dokonce míchají vlastní tekutiny s různou intenzitou nikotinu i příchutí. Jiní zase dávají přednost pohodlnému používání už hotových e-liquidů, které střídají podle nálady. U takových e-cigaret často stačí vyměnit nástavec s nádobkou. Je to rychlé a pohodlné a nemusíte se zabývat žádným mícháním.

E-cigareta sice není pro zdraví tak škodlivá jako cigareta klasická, nicméně pořád obsahuje nikotin, a ten je vysoce návykový. Navíc není zcela možné porovnat množství nikotinu přijatého vapováním s množstvím z vykouřených cigaret. E-cigaretu byste proto neměli užívat stejně často jako klasické cigarety.