Neunáhlete se se změnou mobilního operátora, od dubna vše půjde snadněji!




Dlouho očekávaná změna v podobě novely zákona o elektronických komunikacích je tady. Od 1. dubna 2020 jednoznačně posiluje postavení spotřebitele. Snížení či úplné odstranění sankcí by mělo vést k větší konkurenci i ke snížení cen služeb jednotlivých operátorů na trhu. Novinky se budou týkat i OSVČ, kterým současná podoba zákona žádné „spotřebitelské výhody“ neskýtá.

Už jen do konce března platí, že pokud chcete změnit mobilního operátora a máte závazek na dva roky, musíte zaplatit 20 % měsíčních tarifů, které vám zbývají do konce smlouvy. Od 1. dubna platí pokutu jen ten, kdo odejdete od operátora do 3 měsíců od podepsání smlouvy. Navíc se výše pokuty snižuje na 5 %. Po ukončených 3 měsících, odejdete od operátora bez pokuty.

Zkracuje se i lhůta pro převedení čísla při změně mobilního operátora na pouhé 2 dny. Vše budete řešit už jen s novým operátorem. Musíte však podat žádost, ve které uvede: své identifikační údaje, aktuální poskytovatel služby, telefonní číslo, o jehož přenesení žádáte, ověřovací kód pro přenesení telefonního čísla, který bude nově uváděn ve všech smlouvách) a den, ke kterému má přenos telefonního čísla proběhnout.

Pokud účastník využívá předplacený kredit, může původního operátora požádat o vyplacení nevyčerpaného kreditu, a to do 30 dnů od vypovězení smlouvy. Vrácení zůstatku se bude zpoplatňovat, pouze pokud to bude uvedeno ve smlouvě a výše musí odpovídat skutečným nákladům, které opouštěnému poskytovateli služby prokazatelně vzniknou při vrácení zůstatku.

Do ledna 2021 by měl vzniknout i kalkulátor, který bude provozovat Český telekomunikační úřad, díky kterému si půjde nezávisle porovnat ceny operátorů.

-lz-