Prochladnutí zánět močových cest nezpůsobí, je to obyčejný mýtus!




Máte za to, že pokud prochladnete během aktuálního počasí, zaděláváte si na zánět močových cest? Možná vás překvapíme, ale jedná se jen o zažitý mýtus. Nevhodné nebo nedostatečné podzimní oblečení ani usednutí na promrzlou lavičku vám skutečně problémy močových cest nebo jejich záněty nezpůsobí. Skutečnost je totiž úplně jiná!

Věděli jste, že infekci močových cest vyvolá z 80 - 85% bakterie Escherichia coli, která se běžně vyskytuje v trávícím traktu? Tato bakterie jednoduše osídlí močovou trubici, přejde do močových cest a jimi do močového měchýře a někdy až do ledvin. Rozpoznejte ji proto již při jejích prvních symptomech!

Ženy, pozor! Vyhněte se zbytečnému riziku

Skutečným kamenem úrazu při problémech močových cest je ženská anatomie. Právě kvůli ní se zánět močových cest vyskytuje mnohem častěji u žen než u mužů. Důvodem je kratší močová trubice umístěná velmi blízko análního otvoru. Střevní bakterie, které zánět močového měchýře způsobují tak mají velmi krátkou a snadnou cestu k cíli. Riziko zvyšují také nevhodné sexuální návyky a hygiena, stejně jako používání dráždivých mýdel v oblasti intimních partií. Problém však může nastat také při užívání antikoncepce nebo nadměrné konzumaci cukru. Sprcha po sexuální aktivitě, vyplavení případných bakterií močením, ale i užívání vhodných intimních gelů a spodního prádla může v prevenci zánětů močových cest výrazně pomoci.

V případě že se již bakterie v močovém ústrojí rozšíří, neexistuje jiná cesta než sáhnout po antibioticích. „Při infekci močových cest, která se stále zhoršuje a rozšiřuje, jsou pro nás antibiotika jedinou možností léčby, protože zničí bakterie, které jsou za zánět zodpovědné. Bohužel, kromě těch „zlých“ ničí i tzv. “dobré“ bakterie, které jsou pro naše tělo potřebné“, vysvětluje urolog MUDr. Vladimír Lenko, PhD., FEBU.

Vypláchněte bakterie z těla ven

Jedinou přirozenou cestu, jak se tělo nežádoucích bakterií v močových cestách zbavuje je močení. Organismus proto potřebuje dostatečný pitný režim založený nejlépe na neslazených nápojích. Pokud navíc ještě vylučování a zdraví močových cest podpoříme, jsme na nejlepší cestě udržet si zdraví i přes případná rizika. Pomoci si můžeme například zlatobýlem obecným, což je bylina, tradičně užívaná pro podporu močení a tím i vyplavování a pomůže i vitamín D, který pečuje a podporuje obranyschopnost organismu. V této kombinaci jej nalezneme i v doplňcích stravy, např. Urinal Akut, který navíc obsahuje doporučovaný a vysoce kvalitní extrakt z kanadských brusinek s vysokým obsahem proanthokyanidinů. 

Zdravé močové cesty je tak možné si udržet i během podzimu a zimy. Stačí se řídit jen několika základními pravidly.