Cvičí celá rodina, aneb jak přivést děti ke cvičení ve 3 krocích




Chcete, aby vaše děti měly kladný vztah ke sportu a zdravému životnímu stylu? Staňte se jejich vzorem a veďte je k pohybu už od útlého věku. Máme pro vás 3 tipy, jak zabudovat pohyb do vašeho každodenního rodinného života.

Staré pořekadlo říká: „co opice vidí, to opice dělá“. Když mluvíme o vedení dětí ke zdravým návykům, platí to do puntíku, především co se týká raných fází jejich vývoje. Své děti budete pozitivně motivovat k pohybu, pouze pokud budete vy sami aktivní. Děti se totiž učí nápodobou, jejich chování je tedy určováno chováním jejich rodičů.

To samé platí i o vnímání vašeho těla. Vaše děti vás nevidí tak, jak se vidíte vy sami. Nevšímají si celulitidy, jizev, strií a jiných nedokonalostí. Děti vidí rodiče jako zosobnění lásky a dokonalosti. Když budete o svém těle mluvit negativně, mohou o svém těle začít pochybovat i děti.

Je pochopitelné, že když bojujete s nadváhou, je těžké udržet negativní myšlenky na uzdě. Jenomže pro dítě může být dost matoucí, když od vás slyší, že jste neatraktivní, zatímco ono vás vidí jako dokonalé.

Nikdo se nechce smířit s přibíráním, sedavým způsobem života nebo se užírat negativními myšlenkami. Jenomže jako rodiče máte ještě o něco složitější úlohu, nesmíte na sobě nechat nic znát, musíte udržet křehkou rovnováhu mezi zdravím, aktivním způsobem života a pozitivním myšlením. Neexistuje žádný zaručený přístup k výchově zdravé, aktivní rodiny. Nicméně tyto tři tipy vám mohou pomoci se k tomuto cíli přiblížit.

  1. Pozitivní slova

Výběr slov je v životě velmi důležitý. Ať už se jedná o přátelství, vztahy, obchodní záležitosti nebo o vaše tělo, je nezbytné se aktivně rozhodnout a používat pozitivní jazyk.

Každý má nějaké tělesné nedostatky. Ženy si je nejčastěji připouštějí před létem, když se blíží plavková sezóna. Často kritizují své tělo, nelíbí se jim jizvy po operaci či strie po porodu. Než se začnete zase před zrcadlem nahlas peskovat, zamyslete se nad tím, co strie znamenají, říkají, že jste daly život svým dětem. Jizva po operaci vám zase říká, že už jste zdraví.

Uvědomte si, že když o sobě budete mluvit pozitivně, bude se to projevovat i na vašem zevnějšku. Skutečná krása totiž přichází zevnitř. Vždy se snažte najít pozitivní verbální přístup k situacím.

  1. Pozitivní myšlenky

Pokud o svém těle přemýšlíte negativně, zkuste najít nějaké pozitivní myšlenky, které podpoří vaši sebedůvěru. Tyto myšlenky přicházejí mnohem přirozeněji, když uděláte nějaké, klidně i malé změny ve svém režimu, které vám pomohou se cítit lépe.

Například, když máte depresi a mluvíte o zdravé stravě jako o něčem, čeho se bojíte nebo vám nechutná, může to vaše děti naučit, že existují negativní emoce spojené s omezením konzumace nezdravého jídla. Udržet rovnováhu opravdu není jednoduché. Klíčem k úspěchu je uvědomění si, co je nejlepší pro vaše celkové zdraví.

Pokuste se sdílet pouze pozitivní myšlenky, například „Uzdravuji se“ nebo „Pracuji na tom, abych byl aktivním rodičem.“ To je zvláště důležité, když mluvíte před malými dětmi, protože ty jsou tím ovlivňovány mnohem více než teenageři. Pamatujte si, že pozitivní akce a slova začínají pozitivními myšlenkami.

  1. Příprava k akci

Už jste slyšeli přísloví „Samé řeči, skutek utek“? Je tedy na čase přestat o změně mluvit a skutečně se do ní pustit. Aby se celá rodina začala hýbat, nemusí to být práce. Jakmile začnete s pravidelnými cvičebními aktivitami, celá vaše rodina se začne těšit na společně strávený čas při cvičení.

Maximalizujte každou sekundu svého času, když berete své děti do parku nebo na trénink. Je to ideální příležitost, jak vmáčknout do svého programu vlastní workout. Zatímco si děti hrají, vy během té doby můžete pracovat na vlastní kondici. Představte si, jak skvělý příklad dáte svým dětem, když v okamžiku, kdy vás začne hledat, uvidí, jak maminka nebo tatínek cvičí.

Začněte u sebe a až se budete cítit lépe vy, postupně představte svůj plán celé rodině. Plán může vypadat například takhle:

Cíl: Celou sestavu zopakujte 5x.

 (1) chůze (2) jogging (3) běh

Vyberte si dvě čísla na základě svojí úrovně kondice.

Poznámka: Pokud jste začátečník, zvolte čísla 1 a 2. Pokud se cítíte připraveni, zvolte 2 - 3.

  • Cvičte 45 sekund nižšího čísla a poté 30 sekund vyššího čísla.
  • Mezi jednotlivými střídáními intenzity si dejte 30 sekund pauzu.
  • Opakujte.

Nejste připraveni na jogging? Začněte pomalou chůzí jako 1 a rychlou chůzi jako 2.

Držte se časového rámce a sad, ale upravte svůj běh, jogging, chůzi podle potřeby tak, aby odpovídal vaší aktuální kondici.

Většina vašich akcí začíná myšlenkou, takže udržujte své myšlenky pozitivní. Vaše slova odpovídají vašim myšlenkám a vaše tělo je bude následovat. Chcete-li změnit nastavení své rodiny, musíte začít u sebe.

 

Fotogalerie