Nepřipravte se o TV! Jak na přechod z DVB-T na DVB-T2?




Nezadržitelně se blíží termín, kdy se postupně začne vypínat televizní vysílací signál DVB-T a budeme muset přejít na nový DVB-T2. Obyvatelé Prahy tuto změnu zaznamenají jako jedni z prvních - na konci listopadu letošního roku a budou je postupně následovat i další regiony. Přechod na nový televizní vysílací signál DVB-T2 proběhne u posledních regionů ČR do poloviny roku 2020. Je proto třeba tento přechod nepodcenit, nejedná se totiž o formalitu, kterou diváci vyřeší pouhým přeladěním. Pro mnohé to tak může znamenat, že přijdou o své oblíbené pořady, filmy nebo TV stanice. Víte, co dělat, abyste se nepřipravili o TV a kdo může být při přechodu vysílání klidný?

Po vypnutí signálu DVB-T, jehož termín se blíží, již stávající televize nebo set-top-boxy nebudou schopny přijmout nový TV signál. Předpokládá se, že televize, které byly vyrobeny od roku 2018 a později by tento problém mít neměly, jejich majitelé tak mohou být klidní. Ale na co se mají připravit ti ostatní?

Na co při přechodu vysílání myslet?

Každá změna něco stojí a nejinak tomu je i v případě přechodu vysílání. Diváci, kteří nemají smart TV, ve které je již vše zabudované, nebo novou TV či dodatečně dokoupený set-top-box po vypnutí vysílání DVB-T televizní signál nenaladí. Proto je třeba na tuto skutečnost myslet s předstihem a již nyní si ověřit, jak na tom konkrétní televizní přijímač skutečně je. Řešení je pak podle Pavla Górekého, ředitele Lepší.TV, hned několik.

„Aby diváci nepřišli o své oblíbené pořady, seriály nebo stanice mohou si buď pořídit set-top-box, popřípadě si ke kabelové či satelitní TV dokoupit parabolu, která se však instaluje na dům a vyžaduje náročnou odbornou instalaci i celou řadu technických procesů. Další alternativou je pak televize přes internet (např. Lepší.TV), kterou lze prostřednictvím aplikace a měsíčního poplatku spustit na notebooku, mobilu nebo přímo na TV,"říká Pavel Górecký.

Finanční náklady spojené s přechodem vysílání

Otázka, která u řady rodin bude stát prakticky na prvním místě jsou finance. Na kolik tedy skutečně vyjde přechod z DVB-T vysílání na DVB-T2 je jednou ze základních otázek, podle které se při výběru vhodného řešení bude celá řada diváků rozhodovat.

Přechod vysílání totiž může vyjít na desetitisíce, ale třeba i na symbolickou částku v rámci několika málo set Korun. I za zcela zanedbatelnou částku si totiž diváci mohou opět užívat více jak 100 kanálů, a navíc většinu z nich v HD kvalitě. Stačí mít jen ty správné informace a dobře si vybrat.

„Přechod vysílání z DVB-T na DVB-T2 bude majitele klasických TV samozřejmě něco stát. Když ale porovnáme všechna možná řešení, jak o televizní signál a příjem vysílání nepřijít, nejpohodlnější a nejméně finančně nákladná je TV přes internet. Zde se platí speciální balíčky, které měsíčně vychází od 1 Kč zhruba do 400 Kč. Divák nemusí nic zařizovat a instalovat, jako například v případě set-top-boxů ani jej nečekají velké výdaje, jak by tomu bylo při pořizování nové smart TV. Televizní signál je navíc u internetové TV kvalitní a spolehlivý,“vysvětluje Pavel Górecki. 

Aby internetová TV nebyla velkou neznámou

Pojem internetová TV nebo také televize přes internet už slyšela většina z nás. Přesto ale u celé řady diváků převládají z jejího pořízení obavy. Mají pocit, že se jedná o něco virtuálního, na co si prakticky nemohou sáhnout, bojí se spuštění vysílání přes aplikaci a obávají se i jejího pozadí ve smyslu aktivování TV, platby a hlídání předplacených balíčků.

Dobrá TV přes internet je ale příjemnější a jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. Stačí si jen stáhnout aplikaci, a to jak do TV, tak třeba i do notebooku, tabletu nebo mobilu, vybrat preferovaný balíček s programy a zvolit platební metodu. Po zaplacení jsou divákovi zpřístupněny TV stanice a jednoduché a pohodlné intuitivní ovládání je samozřejmostí. Navíc s možností sledovat pořady zpětně, nahrávat si oblíbené pořady nebo dokonce si v rámci internetové TV vytvořit vlastní profil, ve kterém své programy a seriály bude mít každý člen rodiny. Televize přes internet by tak už neměla být velkou neznámou. Před jejím pořízením a aktivováním je ale třeba myslet na několik zásad.

„Při výběru televize přes internet doporučujeme divákům řídit se především poměrem výkon a cena, ale i celkovými podmínkami dané služby. Na co je potřeba si obzvláště dát pozor je, zda se k internetové televizi upisujete či nikoli. Nejlépe, když zvolíte takovou, která je zcela bez závazků a je možné ji kdykoli změnit nebo zrušit. Existují totiž společnosti, které požadují smlouvu například i na 2 roky. Další, na co je třeba myslet hned při zřizování TV přes internet je počet hodin nahrávání pořadů a počet dní zpětného zhlédnutí. Lze totiž vybrat i takové, kde má divák neomezený počet hodin nahrávání a může se na pořady dívat klidně až 30 dní zpětně. A samozřejmě je důležité sledovat, co v dané službě zákazník skutečně má, kolik stanic může sledovat, kolik z nich je v HD kvalitě a zda je videotéka v ceně," upozorňuje Pavel Górecki, ředitel Lepší.TV.

Přechod vysílání v kostce

  1. Ověřit, zda naše TV bude moci přijímat signál DVB-T2
  2. Zvolit vhodnou variantu pro pohodlný a finančně nejméně náročný přechod
  3. Rozmyslet si, zda chceme dokoupit set-top-box, pořídit novou smart TV nebo aktivovat internetovou TV
  4. V případě výběru internetové TV myslet především na tyto body:
  • Zvolit TV balíčky bez závazků a upisování se
  • Zjistit nejlepší cenu televize přes internet, cca 200 Kč měsíčně je optimální za 100 TV stanic.
  • Prověřit kolik TV stanic máme v balíčku
  • Zjistit, zda společnost nabízí neomezený počet nahrávacích hodin
  • Zjistit, kolik dní zpětně můžeme pořady sledovat (hledat takovou internetovou TV, která nabízí nejdelší možnou dobu, což je 30 dní)

NÁŠ TIP:

Televize přes internet, která nabízí neomezené nahrávání pořadů, a dokonce nejdelší zpětné přehrávání na trhu, je např. Lepší.TV, která je bez závazků. Za první měsíc se platí pouze 1 Kč za 103 stanic, a zákazník také získá prémiový balíček HBO na vyzkoušení zcela zdarma. Poté stojí služba 199 Kč na měsíc. Při využití balíčku HBO je cena 219 Kč na měsíc. Volba je však zcela na zákazníkovi, zda si po prvním měsíci služby prodlouží a zvolí jen Lepší.TV bez HBO nebo v balíčku s HBO.

Fotogalerie