Mefisto završil třetí rok působení na scéně




Jeden z nejúspěšnějších českých muzikálů Mefisto oslavil 3. listopadu své 3 roky na scéně a nadšených diváckých ovací. Návštěvníci nejvíce oceňují pěvecké a herecké výkony, dynamický děj s prvky mystiky a tajemna, překvapivými zvraty i vtipnými dialogy a zábavnými scénami. Líbí se jim také kulisy renesanční Florencie, dobové kostýmy, pyrotechnické efekty a nápadité taneční kreace.

„Když jsme před třemi lety s Mefistem začínali, už od začátku bylo jasné, že to bude divácky atraktivní. Výborná muzika, někdy až pekelná scéna, krásné kostýmy, lovestory a silný napínavý příběh. Za tři roky už jsme protančili sto párů bot a diváci nám pořád tleskají vestoje. Nesmírně mě to těší, “ dojímá se krásná Ivana Korolová coby Markétka.

Faust a Markétka přitom nejsou v muzikálu jedinou mileneckou dvojicí. Svou lásku či touhu si vzájemně prokazují také další postavy. Za všechna dosavadní představení si protagonisté vyměnili už tisíc polibků. S neutuchajícím nadšením k muzikálu přistupují i další představitelé. Při každém uvedení jich je na pódiu 30, a to stále ve stejné sestavě.

„Naštěstí nám za ty tři roky nikdo neuhořel,“ zažertoval si Josef Vojtek, který bravurně ztvárňuje Mefista a Fausta v jedné osobě i díky pyrotechnickým efektům. Show vedle videoprojekce provází také působivé ohnivé efekty. Za uplynulé roky se při Mefistovi odpálilo bezmála 700 náplní pro plameny na jevišti.

„Je to jako na rockovém koncertě. Tam mám ale pouze roli zpěváka. Tady musím zvládnout Mefista a ještě Fausta. I tak mě to ale pořád baví,“ dodává Josef Vojtek. 

Právě dvojrole Fausta a Mefista vynesla Vojtkovi v předloňském roce dokonce prestižní divadelní Cenu Thálie za herecký výkon v hlavní roli. I když nikdy herectví nestudoval, svojí dvojrolí dokázal, že si označení „pan herec“ zaslouží. Navíc jeho rockový hlas dodává muzikálu skutečně ďábelský rozměr. 

„Mefisto je příběh odvěkého souboje dobra a zla, touhy po lásce i věčném mládí. Nechybí v něm napětí ani humor. Ďábel v něm hraje s Bohem o duši Fausta. Nám se za tři roky podařilo potěšit 90 tisíc duší návštěvníků, a to je díky Bohu ďábelský úspěch,“ shrnuje režisér muzikálu Zdeněk Zelenka.

Diváci se k muzikálu sami vyjadřovali v anketě na Facebookovém profilu Divadla Hybernia. Jeden z nadšených fanoušků už přitom viděl Mefista patnáctkrát. Pozitivně hodnotí muzikál česká i zahraniční kritika. Představení od svého uvedení sklízí jeden úspěch za druhým a právem patří mezi to nejlepší, co u nás muzikálový žánr nabízí. Mefisto se v Divadle Hybernia začal hrát díky osobní iniciativě a podpoře filantropa Milana Fiľa již v roce 2016 při příležitosti desetiletého výročí otevření této scény.

Muzikál kormě českých diváků zaujal také zahraniční producenty. Od letošního června se úspěšně hraje i v jihokorejském Soulu. V Koreji dokonce získal také jednu z hlavních cen na tamním prestižním muzikálovém festivalu.

Fotogalerie