Revoluce v našich ústech? Před 30 lety začal boom zubních implantátů




Zubní implantáty jsme před třiceti lety mohli lidem ze západu jen závidět. Otevření hranic přineslo nejen svobodu, ale i nové postupy a materiály ve stomatologii a čeští stomatologové se chopili revolučních postupů. „Učili jsme se lidem implantáty zavádět, doplňovat kost, první čepelkové implantáty jsme postupně vyměnili za sofistikovanější nitrokostní. Byl to obrovský skok a velmi rychlý vývoj, který nám umožnil mnohem lépe ošetřit i řadu komplikovaných případů,“ vzpomíná MUDr. Radim Horák z Kliniky GHC Praha.

Uznávaný stomatolog, stomatochirurg a také zkušený maxilofasciální chirurg (čili operatér ústní dutiny, čelistí a obličeje) se už postaral o krásný úsměv stovek svých pacientů. K nim patří i vrcholoví sportovci, zejména hokejisté. Doktor Horák ošetřoval například hráče zámořské NHL a jako hlavní lékař dohlížel i na utkání Philadephie Flyers s Chicago Blackhawks, které se začátkem října konalo v Praze.

Ani bolest, ani strach

„Pokud dnes někdo přijde o zub, zavedení implantátů se dnes opravdu nemusí bát,“ říká MUDr. Radim Horák z Kliniky GHC Praha.  Chirurgický zákrok, při kterém operatér vkládá zubní implantát do pacientovy čelisti, je totiž téměř bezbolestný. A může být i pohodlný. To v případě, že se zákrok neprovádí v klasické ambulanci, kde se pacient po výkonu musí zvednout a sám odejít, ale na sále v analgosedaci. Mírné utlumení totiž potlačuje nejen bolest, ale také strach. „Správná kombinace léků na uklidnění spolu s léky proti bolesti způsobí, že pacient zůstává při vědomí a spolupracuje, samotný výkon si pak už ale většinou nepamatuje,“ vysvětluje doktor Horák, který po zákroku doporučuje využít ještě lůžkové péče.  „Už samotné vědomí, že se o mě můj lékař dál postará, dělá pro psychiku pacientů velmi mnoho a zvyšuje tak celkovou pohodu operace. Následný odpočinek na lůžku pod lékařským dohledem si proto pacienti obvykle rádi dopřejí,“ je přesvědčen MUDr. Horák.

Implantát neboli umělý zub je dobrým řešením i z hlediska estetiky, která je pro řadu lidí stejně důležitá jako funkce nového zubu: od pravého zubu je implantát nerozeznatelný barvou i tvarem. „Správně vybraný a zavedený implantát s kostí perfektně sroste a zcela nahradí i poškozený kořen. A na rozdíl od pevných můstků není nutné obrousit okolní zdravé zuby, které se tak nenávratně poškodí,“ vysvětluje lékař.  Výhodou nové zubní náhrady je i její životnost: kvalitní implantát vydrží už na celý život. „Umělý kořen zároveň vyplňuje mezeru po chybějícím zubu, která by v budoucnu mohla kvůli stažení kosti vyústit až v úbytek kostní hmoty,“ upozorňuje doktor Horák na fakt, proč je lepší každý ztracený zub znovu nahradit.

Ošetření na jednom místě

Úspěch zákroku spočívá v co nejpřesnějším umístění implantátu. K tomu dnes slouží aktivní navigovaná chirurgie. I proto má smysl hledat zdravotnické zařízení s co možná nejlepším vybavením – multifunkčním operačním sálem a zázemím v podobě lůžek. Ty na Klinice GHC Praha využívají lidé, kteří hledají profesionální péči se vším všudy. „Třeba právě sportovci, ale i lidé trpící obavou ze zubařů nebo ti, pro které čas jsou peníze, jsou na takový servis zvyklí,“ vypráví dr. Horák, lékař hokejistů z NHL a dříve i hráčů Lev Praha, týmu KHL.

Mnoha z nich musel často ošetřit opravdu vážné stavy. „Polovina úrazů hokejistů se týká právě obličejového skeletu. Jsou to zlomeniny, vyražené zuby či tržné rány na obličeji. Na klinice tak nejen sportovcům, ale i dalším pacientům, poskytujeme stomatologické služby v celé šíři, včetně například ortodoncie, stomatochirurgie nebo dentální hygieny,“ říká lékař, který ošetřuje lidi od 15ti let do pozdního věku. „Nedávno jsem například zaváděl implantáty 94 letému pacientovi,“ uzavírá specialista, který ročně „dodá“ lidem do úst okolo 250 nových zubů.

Více informací naleznete na: www.ghc.cz

Fotogalerie