Film Špína režisérky Terezy Nvotové slaví úspěchy na evropských festivalech




Filmová akademie múzických umění v Praze (FAMU) se tradičně řadí mezi nejprestižnější filmařské školy na světě. Tvorba zdejších studentů a absolventů poslední dobou opět rezonuje i v mezinárodním kontextu. Aktuálně vzbuzuje pozornost Špína – hraný debut a zároveň absolventský film katedry režie FAMU režisérky Terezy Nvotové. Film měl světovou premiéru v lednu 2017 na MFF Rotterdam a od té doby získal ocenění na mezinárodních filmových festivalech v Německu, na Slovensku, v Portugalsku a koncem října přivezl Cenu Meeting Point pro nejlepší celovečerní hraný film z 62. MF SEMINCI ve Španělsku.

"Mám velkou radost, že absolventský film Terezy Nvotové slaví úspěchy u mezinárodního publika. Propracovaný příběh jinak svádějící k tezovitosti si tuto pozornost opravdu zaslouží. Nemalou zásluhu má na filmu další čerstvá absolventka FAMU scenáristka Barbora Námerová,“ konstatuje k úspěchu filmu Špína děkan FAMU Zdeněk Holý. 

Tereza Nvotová (1988, Trnava) získala bakalářský titul na katedře dokumentární tvorby na FAMU a magisterské studium dokončila na katedře hrané režie. Její absolventský film Špína, intimní drama z prostředí dospívajících dětí, se odehrává v současné Bratislavě. Hlavní hrdinka Lena je sedmnáctiletá holka z obyčejné rodiny. První zamilování, tajné noční dobrodružství, magická rána nad Dunajem... Její svět plný snů a touhy rozbije znásilnění. Je to jako špína, která se nedá smýt. Lena si musí projít cestou, která už není jenom obyčejným dospíváním, ale spíš bojem se sebou. Okolí ji nechápe a už nikdy úplně nepochopí. Je to Lena, kdo se musí změnit, dospět a pochopit, že není obětí a trest si nezaslouží ona, ale ten, kdo jí to udělal. 

Projekt je realizovaný v koprodukci s FAMU, Rozhlasem a televizí Slovenska, společnostmi Moloko Film, Magiclab a Sleepwalker. Realizace filmu byla podpořena Audiovizuálním fondem, českým Státním fondem kinematografie, Ministerstvem kultury SR a Bratislavským samosprávným krajem. Partnerem filmu je HBO Europe, českým distributorem Falcon.

Fotogalerie