Když onemocní kosti, je nutné to řešit




Kloubní výživa s kolagenem stejně jako princip orální tolerance pomáhá jen při některých onemocněních pohybového aparátu.

Osteoporóza, nemoc charakterizovaná úbytkem kostní hmoty, tzv. řídnutím kostí, jejímž důsledkem jsou časté zlomeniny, zejména nebezpečná zlomenin krčku stehenní kosi, postihuje zejména ženy ve starším věku, po klimakteriu. Kolagen v tomto případě nic neřeší.

Osteoartróza (zkráceně artróza) je degenerativní onemocnění kloubu se změnami okolních měkkých tkání. Narušením rovnováhy mezi novotvorbou a odbouráváním kloubní chrupavky se postupně mění její struktura a mechanické vlastnosti. Podávání kolagenu v přirozené podobě může působit preventivně. Jeho užívání je tedy vhodné pro sportovce, lidi, kteří klouby nadměrně zatěžují nebo prodělali nějaké zranění pohybového aparátu a pro ty, kteří překročili padesátku.

Osteoartritida (zkráceně artritida) je zánět kloubu. Může být způsoben infekcí (bakterie, viry), nebo autoimunitním onemocněním (revmatoidní artritida). Kolagen v přirozené podobě může doplňovat léčbu.