Typické řecké menu na vaši party




Léto je čas, kdy většina z nás cestuje a na svých cestách ochutnává nejrůznější místní pochoutky. Po návratu si je rádi připravíme doma a vyvoláme si tak příjemné vzpomínky. Pokud jste navštívili Řecko a oblíbili si místní kuchyni, pak pro vás máme pár tipů, jak představit přátelům jejich báječnou kuchyni.

Když se chcete pustit do přípravy hostiny v řeckém stylu, nemusíte se bát, že byste neobstáli. Řecká kuchyně je poměrně jednoduchá na přípravu i na použité ingredience, je založena na čerstvých surovinách, bylinkách, zelenině, olivovém oleji, rybách a skopovém, hovězím či kuřecím mase.

Jídlo a jeho podávání hraje v Řecku důležitou roli. Pokud máte v úmyslu své hosty pohostit v řeckém stylu, připravte pro ně velkou večerní hostinu, která bude trvat několik hodin a bude obsahovat několik chodů. V ideálním případě jídlo podávejte venku.

Předkrm

Na stole rozhodně nesmí po celou dobu chybět mezedes – drobné chuťovky, které zaženou největší hlad a následně pak přijdou k chuti jako zobání k vínu. Mezi nejběžnější mezedes patří sýry, tzatziki, pita chléb, zeleninové saláty a smažená chobotnice. Připravit můžete taramu nebo závitky z vinných listů plněné rýží, piniovými oříšky a mletým masem.

Polévka

Polévky v Řecku podávají jen zřídka, a když na ni dojde je to obvykle silný kuřecí vývar avgolemono s rozšlehaným vejcem, rýží a citrónovou šťávou, fazolová polévka fasolada nebo rybí polévka.

Hlavní jídlo

Hlavní jídlo tvoří zpravidla zelenina a maso. Servírujte souvlaki, gyros, nebo jen vařené maso. Velmi slavné jsou stifado, pilafi či musaka. Zatímco souvlaki se perfektně hodí i jako pohoštění na raut, podávají se na jehlách či špejlích, gyros je skvělým streetfoodem a stifado, pilafi či musaka jsou vhodné spíše na servírovanou hostinu.

Vyhlášené dezerty

Počítejte s tím, že řecké dezerty  jsou extrémně sladké a lepkavé. Vzhledem k jejich chuti a konzistenci jich stačí sníst jen velmi málo. Jsou až překvapivě syté. Nejznámějším a zároveň nejtypičtějším je baklava z listového těsta, ořechů a medu. Ze svých cest můžete znát i chalvu, připravenou z krupice či sezamu.

Nápoje

Na řecké tabuli nesmí chybět retsina, kořeněné víno s příchutí pryskyřice, které je pro Řecko typické. Jeho chuť je velmi pronikavá a ne všichni si ji oblíbí. Retsina za svou chuť vděčí náhodě, ve starověku se k utěsnění sudů používala pryskyřice, a ta chuť vína ovlivnila.

Jako aperitiv či digestiv můžete podávat Ouzo, anýzovou pálenku ze zbytků hroznů. Kromě anýzu se ochucuje také hřebíčkem, fenyklem, lékořicí, mátou, skořicí či lískovými oříšky. Sáhnout můžete i po osvědčené Metaxe. K dezertům nezapomeňte nabídnout silnou kávu. A pokud je horko nezapomeňte na klasické řecké frappé.

 

Fotogalerie