Správná péče o zdraví začíná u střev




V průběhu našeho života řešíme řadu situací, týkajících se našeho zdraví. Dbáme na zdravý životní styl, nekouříme, snažíme se omezit tučné výrobky, do jídelníčku zařazujeme více ovoce, zeleniny a luštěnin. Chodíme na pravidelné lékařské prohlídky, někdo opravdu pravidelně, někdo jen když začne mít nějaké zdravotní obtíže.

Jedním z nejdůležitějších orgánů, se zásadním vlivem na naše zdraví, je střevo, vlastně celý trávicí trakt obecně, kterému věnujeme jen malou pozornost. Je to jeden z nejsložitějších a nejpracovitějších systémů, který je pro naše zdraví klíčový. Je to naprosto dokonalý systém ovlivňující nejen naši imunitu a tělesné funkce ale i naší psychiku. Míra kvality našeho trávení totiž ovlivňuje náš zdravotní a psychický stav.

A jak tedy mít v pořádku trávicí trakt, jak dobře trávit a tím si zachovat dobré zdraví a psychickou pohodu a podporovat tak naší imunitu? Naše zdraví je odrazem naší imunity. Imunita přímo souvisí se stavem střeva a střevních bakterií. Střeva jsou vlastně naším největším imunitním orgánem, protože zde je největší počet buněk imunitního systému. Vědci již dávno prokázali přímou souvislost mezi imunitou a stavem střeva.

Pokud upravíme vhodně naší stravu, prostředí střeva méně zatěžujeme, uchováme si potřebné látky a živiny, které naše tělo potřebuje a tím pádem i snáze vylučujeme.

Za prvé bychom tedy měli jíst stravu, která je pro nás přirozená, tzn. Co nejméně průmyslově zpracované potraviny, které jsou zbavené důležitých živin a následně i zatěžují svou nepřirozenou formou náš trávicí systém.  Dále bychom měli jíst dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnné potraviny. Ideální jsou pro čištění střev i různá semena a ořechy.

Někteří odborníci dokonce radí začlenit pravidelně do našeho stravování i houby.

„Velmi zajímavá je specifická schopnost hub upravit často poškozenou střevní stěnu a tím zajistit správnou vstřebatelnost živin a zároveň bránit prostupu patogenů do organismu. Nejznámější je asi hlíva ústřičná, která je takřka univerzální." Říká Ing. Přemysl Jirák, který se profesně specializuje na epigenetiku a imunomodulaci v rámci celostní medicíny. Věnuje se mykoterapeutické praxi na klinice přírodní medicíny v Praze a dále pak odbornému výzkumu a praktickému využití medicinálních hub ve spolupráci ve spolupráci s dalšími odborníky, včetně Akademie věd ČR

V dnešní době již můžeme zařadit houby do našeho jídelníčku celoročně. Ti, kteří neradi chodí na houby nebo nemají tu možnost přijít snadno k čerstvým houbám, si můžou houby objednat sušené namleté nebo i formou kapslí. Jednu z takových možností nabízí na našem trhu i společnost EpicellFood, kde si klienti mohou vybrat dokonce již předem připravenou kombinaci medicinálních hub a bylin a výrazně tak prospějí nejen svému trávicímu traktu, ale také svému imunitnímu systému.

„Houby by měly být celoročně nedílnou součástí našeho jídelníčku“ říká Markéta Dvořáková, specialistka na léčebnou výživu, nutriční poradenství a epigenetickou výživu. „Správně vyvážená strava v kombinaci s houbami a bylinkami je nejen důležitá pro naše trávení, ale pro naše zdraví obecně“ dodává Markéta Dvořáková, která přednáší a vede kurzy zdravé výživy. Pracuje s klienty a vyvíjí nové typy funkčních potravin, kde využívá své zkušenosti k dokonalé symbióze použitých potravin.

 

Fotogalerie