- Sluncem zalitá cesta rajčat Mutti až na náš stůl




Rajčata z italských polí jsou známá svou sytě červenou barvou a sladkou chutí. Právě tyto vlastnosti najdete i v produktech značky Mutti, které z nich vznikají. Sklizeň je u konce a čerstvá várka už míří do českých kuchyní.

Tajemství italských rajčat

Malebná zemědělská krajina s dostatkem deště i slunečního svitu, celkově příznivým klimatem a mineralizovanou půdou. Není překvapením, že v úrodné nížině řeky Pád okolo města Parma vznikají nejvybranější lahůdky – parmská šunka, parmazán… a rajčatové produkty Mutti.

Kvalitní suroviny jsou základem pro kvalitní produkty, ale nejsou tím jediným, záleží také na jejich zpracování. Mutti na to má svůj vlastní recept. Jakmile jsou rajčata sklizena, procházejí pečlivým otestováním, jestli jsou vhodná pro další zpracování. Pokud ano, ani v tom případě nejsou zpracována všechna – první selekce těch nevhodných, to znamená zelených nebo porušených rajčat, probíhá už přímo na poli ve sklízecím stroji. Další pak už přímo v továrně Mutti, kde rajčata procházejí speciálním strojem, který je vybavený čidly, jež vytřídí většinu zelených rajčat. Pokud by přece jen nějaká nezralá stále zbývala, vytřídí se manuálně. K dalšímu zpracování putují co nejrychleji už jen plně zralá neporušená rajčata – jediná surovina pro všechny produkty Mutti. Ta nevhodná poslouží pro zúrodnění půdy na další rok, jako krmivo pro hospodářská zvířata nebo pro jiné účely.

Jednoduché vaření s kvalitními surovinami

Vařit se dá jednoduše z pár surovin, pokud se jedná o suroviny kvalitní. Není potřeba přidávat různá dochucovadla nebo koření, pokud si vyberete přísady, které mají už samy o sobě výraznou a příjemnou chuť. Značka Mutti proto věnuje výrobě svých produktů plnou pozornost, aby se při ní neztratilo nic z původní chuti rajčat.

Loupaná rajčata Pelati

Z rajčat jsou pomocí páry odstraněny slupky a poté je vyrobeno sametové pyré. Díky němu si rajčata zachovávají jemnou chuť a přírodně červenou barvu. Skvěle se hodí do polévek a dušených pokrmů nebo omáček. Použít je můžete také jednoduchým vymačkáním na pizzu.

Jemně krájená rajčata Polpa

Rajčata se nejprve při pokojové teplotě nakrájí na malé kousky. Potom se zahřejí, konzervují a po dobu jedné hodiny pasterizují. Jsou vhodná pro pomalé vaření, to znamená například na rajskou omáčku nebo třeba polévku gazpacho. Díky jejich čerstvé chuti je můžete servírovat i samostatně na bruschettě.

Rajčatové pyré Passata

Vybraná rajčata jsou rozdrcena a odstředivým procesem jsou odděleny slupky a semena od šťávy. Při teplotě 65 stupňů je šťáva koncentrována. Je to přesně taková teplota, při které se neztratí chuťové vlastnosti, ale zároveň dojde k dostatečné koncentraci. Následně proběhne rychlá pasterizace a zchlazení lahví ve vodě. Hodí se do omáček, polévek nebo dokonce do koktejlů.

Rajčatový protlak Doppio

Výroba dvojitě koncentrovaného rajčatového protlaku Doppio začíná, podobně jako u passaty, oddělením šťávy od dalších částí rajčete. Rozdíl je v mnohem intenzivnější koncentraci, kdy je na 1 kg protlaku potřeba 5,6 kg rajčat. Výsledkem je výrazná intenzivní chuť a sytě červená barva, které zůstanou zachovány i poté, co pokrm (například omáčka) projde tepelnou úpravou při vysoké teplotě.

Tyto 4 základní produkty vám poslouží při vaření nejrůznějších rajčatových receptů – nic složitého, díky Mutti vykouzlíte i ze základních ingrediencí výjimečné pokrmy.

Fotogalerie