Pikantní treska s kuskusem




Kdo říká, že Halloween musí být jen o sladkostech? Tento svátek je ideální pro různé kulinářské experimenty, ve kterých se meze nekladou. Tak proč nevyzkoušet třeba netradiční pokrm z ryby?

Pikantní treska s kuskusem je skvělým příkladem, jak spojit vynikající chutě a atmosféru Halloweenu. Aby byl váš pokrm dokonalý, využijte filé z aljašské tresky Mylord Premium. Ryba je lahodná a má výbornou strukturu i výživové hodnoty, takže si na jídle pochutnáte a zároveň načerpáte potřebné živiny.

2 porce, příprava: 45 minut

Ingredience na tresku:

  • 2 filé z aljašské tresky Mylord Premium
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 hrstka nasekané petrželky
  • 1 hrstka nasekaného koriandru
  • citron na zakápnutí
  • sůl a pepř

Ingredience na rub:

  • 1 a ½ uzené papriky
  • 2 lžičky drcené sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • špetka kajenského pepře

Ingredience na kuskus:

  • 50 g kuskusu
  • 75 g kuřecího vývaru
  • 1 paprika
  • 10 cherry rajčátek
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nejprve nechte filé z tresky povolit. Poté rybu osušte a připravte si rub z koření. Do misky dejte všechny suché ingredience a promíchejte je.
  2. Troubu rozehřejte na 180 °C a pekáček si vyložte pečícím papírem. Tresku pokapejte olivovým olejem a ten po obou stranách rozetřete. Rybu ze všech stran obalte v rubu, přendejte do pekáčku a navrch zakápněte medem. Pečte asi 12 minut.
  3. Mezitím si připravte kuskus. Přibližně 10 minut jej nechte v rendlíku bobtnat s horkým vývarem. Nakrájejte papriku, rozpulte rajčátka a nasekejte jarní cibulku (zelenou část si nechte na ozdobu).
  4. Na pánvi na olivovém oleji orestujte zeleninu, poté ji promíchejte s kuskusem a dochuťte solí a pepřem. Přendejte na talíř, ozdobte zelenou částí jarní cibulky a přidejte upečenou pikantní tresku. Ještě zakápněte olivovým olejem a ozdobte nasekanou petrželkou a koriandrem. Na závěr dochuťte šťávou z citronu.

Dobrou chuť!

Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.