Hruškový koláč od Lubojatzky Couple – dobrota, po které se zapráší
Připravte si jednoduchý, ale dokonalý hruškový koláč neboli pité ze dvou vrstev křehkého těsta proložený sladkou ovocnou vrstvou z hrušek a džemu. Recept poskytla foodblogerská dvojice Pavlína a Martin alias Lubojatzky Couple, oblíbení ambasadoři Miele. Těší nás, že pro své kulinářské experimenty i další domácí práce každodenně požívají přístroje Miele. Chcete svým blízkým nabídnout odpolední dezert ke kávě, který zmizí rychlostí blesku? Tak pojďme na to!
Ingredience:
Těsto:
- 210 g hladké mouky
- špetka soli
- 25 g moučkového cukru
- 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
- zrníčka ze 2 cm vanilkového lusku
- 1 žloutek vel. M
- 105 g másla
- 120 g plnotučného mléka
Hrušky:
- 3 střední hrušky (nejlépe měkké máslové podlouhlé)
- 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky mleté cejlonské skořice
- 10 g vanilkového cukru
- 10 vloček změklého másla
- 10 menších čajových lžiček Darbo džemu s příchutí černého bezu a švestky
- 30 g dětských piškotů
Postup:
Těsto
Připravte sypké ingredience: Do food procesoru nasypejte hladkou pšeničnou mouku, moučkový cukr, špetku soli a kypřicí prášek do pečiva. Přidejte zrníčka z vanilkového lusku a najemno nastrouhanou kůru z bio citronu. Vše společně ve food procesoru promíchejte.
Spojte s tekutými ingrediencemi: K sypkým surovinám přilijte studené mléko, přidejte studené kostky másla a žloutek vytažený z lednice. Ve food procesoru několika pulzy promíchejte – pulzy pomáhají rovnoměrnému rozdělení másla v těstě.
Dokončete těsto: Lepivé těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu, posypejte moukou také po povrchu a prsty utlačte tak, aby mělo hladký nelepivý povrch. Těsto rozdělte napůl a z každého dílu vytvořte s pomocí mouky kulatý disk o tloušťce zhruba 4 cm.
Nechte odpočinout: Oba disky zvlášť zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici přes noc odpočívat.
Hrušky
Druhý den hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na tenké proužky. Přesuňte je do misky, zakápněte citronovou šťávou, zasypte skořicí a vanilkovým cukrem. Ovoce nechte na lince odpočívat.
Koláč
Připravte vše potřebné: Těsto vyjměte z lednice a počkejte zhruba 5 minut, dokud lehce nepovolí. Mezitím dno i boky formy vymažte rozpuštěným máslem, piškoty rozmixujte najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a troubu předehřejte na 170 ˚C na horkovzduch. Rošt vložte do středu trouby.
Vyválejte spodní vrstvu: První disk vyválejte na pomoučené pracovní ploše do kulatého tvaru tak, aby byl průměr těsta větší o výšku boků vaší formy (u formy 26 cm to bude celkem 6 cm navíc). Těsto na válečku přesuňte do formy.
Naplňte koláč: Dno formy bohatě zasypte piškotovou drtí, která nasaje přebytečnou tekutinu z hrušek. Na piškoty navrstvěte hrušky zbavené přebytečné šťávy (v dlani šťávu z hrušek vymačkejte do dřezu). Na povrch hrušek položte kousky másla ve vzdálenosti zhruba 3 cm a mezi ně udělejte bobíky s džemem. Povrch opět posypte najemno nasekanými piškoty.
Přikryjte a uzavřete: Rychle vyválejte také druhý disk těsta, kterým koláč překryjte. Přebytečné těsto po krajích kuchyňskými nůžkami ustřihněte a horní těsto přehněte přes spodní okraj těsta pod něj. Okraje ozdobte nebo vidličkou spoje utiskněte.
Upečte: Povrch koláče opatrně propíchejte hroty vidličky a vložte jej péct do trouby na 40 minut nebo dokud není povrch krásně zlatavý.
Servírování
Můžete servírovat ještě teplý s kopečkem zmrzliny nebo příjemně vláčný klidně i druhý den, kdy se chutě v koláči ještě více rozvinou.
Recept a fotky se svolením Lubojatzky Couple – www.lubojatzkycouple.cz, @lubojatzky_couple