Lepší než z koupaliště: tradiční chutný langoš!
Léto je v plném proudu a dětský smích zní z každého koupaliště. Dny u vody se neobejdou bez zmrzliny, vychlazené limonády a malých letních hříchů pro chuťové buňky – a právě langoš je tím pravým symbolem koupališťové klasiky. Připravte si jeho domácí verzi s námi a zjistíte, že to jde překvapivě snadno!
Lepší než z koupaliště
Oblíbená česká pochoutka, kterou najdete v létě na téměř každém koupališti. Langoš pochází z nedalekého Maďarska, podle některých teorií dokonce až ze starověkého Říma. Jedno je ale jisté, z Maďarska se začali langoše postupně díky své popularitě rozšiřovat i do okolních zemí a dostály své popularity i v Česku. Langoše se tradičně připravují z kynutého těsta, které je vyrobeno z mouky, droždí, soli a některé recepty zahrnují i jogurt či brambory. Oblíbené jsou zejména pro svou univerzálnost – populární je česká klasika s česnekem, kečupem a strouhaným eidamem, v Maďarsku si je obvykle dopřávají se šunkou, lečem nebo potřené zakysanou smetanou. Udělejte si je proto s naším receptem i vy! Vyzkoušet je můžete s některou z klasických kombinací, nebo můžete pustit uzdu své kreativitě a přijít s něčím zcela novým. Zajisté budou lepší než z koupaliště!
Na langoš i na pizzu
Kynutá těsta jsou pro některé stále obtížnou pekařskou disciplínou, jakmile je člověk ale jednou vyzkouší, už s tím nikdy nepřestane – snaží se je totiž stále přiblížit k dokonalosti. A když už je výsledek více než uspokojivý, na tu chuť a konzistenci už nejde zapomenout! Pečivo je tehdy nadýchané, kypré a vláčné. Pokud chcete své pečení posunout na novou úroveň, vyzkoušejte specializované mouky Babiččina volba. Pro kynuté těsto na langoše se skvěle hodí hladká mouka pizzová, která obsahuje vysoké množství lepku, díky němuž se těsto dobře zpracovává a dokážete tak vytvořit u pizzy i u langoše chutné křupavé okraje, které jsou nutností. Navíc se nemusíte bát, že byste mouku doma nevyužili. Kromě přípravy tradičního českého langoše ji můžete využít, jak už název napovídá, také na pizzu, focacciu, calzone nebo ciabattu.
Ingredience
Na těsto:
- 400 g hladké pizza mouky Babiččina volba
- 1 ČL soli
- 1 ČL jedlé sody
- 20 g droždí
- 200 ml vlažného plnotučného mléka
- 50 g selského jogurtu
- 2 PL řepkového oleje
- 1 vejce
K dokončení:
- slunečnicový olej na smažení
- gouda k nastrouhání
- kečup
- česnek v oleji
Postup
- Ze všech surovin zpracujte těsto v robotu. Nechte 10–15 minut odstát, těsto získá na objemu a začne tvořit bubliny.
- Připravte si hlubší pánev a rozehřejte v ní slunečnicový olej vhodný ke smažení. Olej nepřepalujte, hlídejte jeho teplotu a podle potřeby ji na sporáku upravujte. Na moukou poprášené ploše a lehce pomoučenýma rukama tvarujte od středu placku. Může být tenká, při smažení nabobtná a utvoří se bubliny.
- Smažte jednotlivě dvě minuty z každé strany dozlatova. Dokončete česnekovým olejem, kečupem a strouhaným sýrem. Podávejte vždy hned po usmažení. Těsto vydrží v lednici i 24 hodin – můžete ho tak použít i později a podávat langoše vždy čerstvé.