Dezert, který voní létem: rybízový koláč s tvarohem a drobenkou
Teplá sluneční rána, kokrhání kohouta od sousedů a líbezná vůně čerstvě upečeného koláče, která se line z kuchyně. Tak vypadají ty nejmilejší letní dny strávené na chalupě u babičky! S příchodem léta začíná také sezóna nejrůznějšího sezónního ovoce a byl by hřích ho v kuchyni nevyužít. Rybíz je doslova vitaminovou bombou, která vás v kombinaci s tvarohem, křehkým těstem a drobenkou vrátí myšlenkami zpět do dětství a zaručeně zpříjemní každé víkendové ráno.
Český šperk tradičního pečiva: rybízový koláč
Věděli jste, že historie koláčů sahá až do dávných dob starověkého Egypta? Odtud se koláče rozšířily do starověkého Řecka a Říma, kde se s nimi postupně začalo experimentovat a vznikaly jak sladké, tak slané varianty. Teprve v průběhu středověku se koláče dostaly do Evropy v podobě, v jaké je známe. Společně s novými ingrediencemi a kulinářskými technikami se postupem času staly šperkem tradičního pečiva v Čechách a na Moravě. Jaké je máte nejraději: povidlové, tvarohové, makové anebo s rybízem? S nadcházející sezónou rybízu se přímo vybízí využít právě nakyslý rybíz, který je bohatý na vápník, draslík, železo, a především na vitamin C – toho obsahuje až čtyřikrát více než citrusové plody. Toto nízkokalorické ovoce může navíc díky obsaženým antioxidantům pozitivně ovlivňovat náš imunitní systém a napomáhat našemu trávení[1]. Ať už tedy něco slavíte, nebo si jen chcete zpříjemnit nadcházející slunečné dny, připravte si společně s námi tento rybízový koláč. Jeho chuť v sobě nese vzpomínky na prázdniny u babičky a jistě si jej zamilujete!
Perfektní balanc křehkosti a nadýchanosti
Pokud se už dlouho snažíte přijít na to, jak dovést přípravu křehkého pečiva k dokonalosti tak, aby vám při pečení nepopraskalo, ale zároveň si zachovalo své vlastnosti, dávejte nyní dobrý pozor. Babiččina volba má totiž ve svém moučném portfoliu pomocníka, který z vás udělá profesionály na tuto disciplínu! Hladká mouka na křehké pečivo Babiččina volba je totiž vyvinuta přesně na míru těstům, která mají při vyvalování držet tvar. Těsto z této mouky má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá a skvěle kombinuje křehkost a vláčnost. Z těchto důvodů je skvělým pomocníkem při přípravě křehkých koláčů, quichů, sušenek, cukroví anebo například tohoto letního koláče. Při nákupu této mouky si navíc můžete být jistí, že platíte za kvalitu – hladká mouka na křehké pečivo je totiž držitelkou značky Klasa, která pomáhá s výběrem potravin s tím nejlepším složením. Mouku seženete na itesco.cz, kosik.cz a v kamenných obchodech Tesco. V případě, že byste mouku na křehká těsta nesehnali, můžete použít hladkou mouku této značky.
Ingredience:
Na formu:
- 150 g másla
- 100 g hladké mouky na křehké pečivo nebo hladké mouky značky Babiččina volba
- 2 vejce
- 100 g cukru
Na náplň:
- 1 vanička tvarohu
- 1 vejce
- 30 g vanilkového cukru
- 250 g červeného rybízu
Na drobenku:
- 100 g cukru
- 100 g měkkého másla
- 75 g hrubé nebo polohrubé mouky Babiččina volba
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Vyšlehejte máslo, cukr a vejce, přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu mléka. Formu vymažte máslem a dejte do trouby.
Mezitím si také připravte drobenku a dejte ji stranou. Stačí vidličkou rozmačkat máslo a promíchat s cukrem a moukou.
Těsto vlijte do formy. Tvaroh smíchejte s vajíčkem a vanilkovým cukrem a rozetřete na těsto. Obraný rybíz nasypejte na tvarohovou směs, a nakonec posypte drobenkou.
[1] Národní zdravotnický informační portál [online]. Rybíz. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 10. 6. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1038-rybiz. ISSN 2695-0340.