Letní melounové menu plné šťavnatých nápadů




Hledáte nápadité a chuťově vyvážené menu na letní oslavu, zahradní párty nebo prostě jen pohodový víkend s přáteli? Sáhněte po sladkém, šťavnatém, a hlavně bezpeckovém melounu Bouquet, který se díky své intenzivní chuti a jednoduchosti ve zpracování skvěle hodí jak do sladkých dezertů, tak do slaných nebo pikantních kombinací.

Připravili jsme pro vás čtyři recepty, které spolu ladí jako celé malé menu – od osvěžujícího salátu s jahodami a mozzarelou přes grilované maso s nečekaně výraznou melounovou omáčkou až po zábavné party lodičky a domácí mramorovanou zmrzlinu. Melouny Bouquet dodají každému chodu svěžest a šťavnatost, takže zbývá už jen vychladit drinky a užít si léto naplno. 

Pokud pátráte po osvěžujícím a originálním pohoštění na letní party, vsaďte na melounové lodičky s čokoládovým nádechem a kapkou vodky. Jsou hravé, lahodné a připravené během chvilky. Zaujmou na první pohled a chutnají tak dobře, jak vypadají!

Ingredience:

  • 500 g červeného melounu Bouquet
  • 500 g žlutého vodního melounu
  • 200 ml vodky
  • 100 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce másla

Červený meloun nakrájejte na kostky, dejte do mísy a zalejte vodkou. Nechte chvilku stát. Mezitím nakrájejte žlutý meloun na trojúhelníky. Čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji spolu s máslem rozpustit ve vodní lázni. Meloun s vodkou slejte a kostičky namáčejte z poloviny do čokolády. Skládejte je na potravinovou folii nebo alobal. Poté napíchněte na špejli žlutý meloun a připíchněte na červený, aby vznikly lodičky. Podávejte vychlazené.

Meloun jako sladká příloha k masu? Funguje to překvapivě skvěle. Pikantní melounová omáčka s chilli a balzamikem vytvoří dokonalý kontrast k šťavnatým medailonkům a překvapí každého, kdo si myslí, že meloun patří jen do salátu nebo dezertu. Zkuste tohle netradiční spojení a možná si najde trvalé místo ve vašem letním jídelníčku.

Ingredience:

  • 400 g červeného melounu Bouquet
  • 600 g kuřecích prsních řízků
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • špetku mletého chilli
  • grilovací koření na kuře
  • olej
  • sůl, pepř

Meloun nakrájejte na malé kousky. Cibuli nasekejte nadrobno. Osmažte ji na oleji a přidejte chilli. Promíchejte, nechte rozvonět a přidejte meloun. Směs osolte, bohatě opepřete a přidejte balzamikový ocet. Nechte ji probublávat, aby se odpařilo co nejvíc tekutiny. Mezitím maso nakrájejte na medailonky. Osolte, opepřete a posypte kořením. Na pánvi na oleji je osmažte z obou stran. Medailonky můžete také péct na grilu. Podávejte s melounovou omáčkou a přílohou podle chuti.

Lehký, osvěžující a plný letních chutí – salát je ideální volbou na horké dny. Kombinace šťavnatých melounů, krémového avokáda, sladkých jahod a jemné mozzarelly vytvoří harmonii, která potěší nejen chuťové buňky, ale i oči. Stačí pár minut a na stole máte svěží barevnou bombu! Potřebovat budete:

Ingredience:

  • 500 g melounu Bouquet
  • 200 g žlutého vodního melounu
  • 2 avokáda
  • 300 g mini mozzarelly
  • 200 g polníčku
  • šťáva z 1 citronu
  • hrst čerstvých jahod
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Oba druhy melounu nakrájejte na kostičky. Avokádo překrojte, zbavte pecky, slupky a nakrájejte na plátky. Promíchejte s melounem a zakapejte citronovou šťávou. Poté přidejte polníček, nakrájené jahody, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Salát rozdělte na talíře, přidejte kuličky mozzarelly, a nakonec zakapejte balzamikovým octem. Ihned podávejte.

Nic neosvěží v parném létě tak jako poctivá domácí zmrzlina. Tato varianta s tvarohem, smetanou a šťavnatým melounem je krémová, přirozeně sladká a díky čokoládovému mramorování i krásná na pohled. Příprava je jednoduchá a výsledek rozhodně stojí za čekání!

Ingredience:

  • 300 g melounu Bouquet
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g čokolády

Tvaroh se smetanou vložte do mísy a prošlehejte. Poté přidejte cukr, na kousky nakrájený meloun a vše rozmixujte. Směs dejte do vaničky. Navrch nakapejte rozpuštěnou čokoládu a vidličkou ji vmíchejte tak, aby ve směsi zůstalo mramorování. Zmrzlinu vložte do mrazáku a po dvou hodinách jí vidličkou trochu promíchejte. Poté postup ještě jednou opakujte po dvou hodinách a nechte mrazit další dvě hodiny. Celkem tedy zmrzlina bude v mrazáku 6 hodin. Zmrzlinu podávejte ozdobenou čerstvým melounem.

Melouny Bouquet dováží do České republiky společnost Anecoop, která je španělským lídrem v exportu čerstvého ovoce a zeleniny. Firma spolupracuje s více než 70 000 farmáři, jejichž produkty vyváží do více než 60 zemí světa. Celý systém je chráněn ochrannou známkou Naturane s přísnými předpisy.

Více informací najdete na www.nejmelouny.cz nebo na Instagramu a Facebooku

Melouny Bouquet jsou k dostání od konce dubna v supermarketech Kaufland, Globus, Albert a ve vybraných maloprodejnách.

Fotogalerie