Mezigenerační setkání v parku Lannova se vydařilo na jedničku!




Poslední letní den se v pražském parku Lannova konalo mezigenerační setkání, které organizovalo Kulturně komunitním centrem Rybná. Kdo nepřišel, může jen litovat, tolik zážitků na jediném místě si ani nedokážete představit. O parádní gastro show se postaral vtipný kuchař a moderátor Martin Polačko, který přímo čaroval se Šťastnými saláty a bio sýry z Ekofarmy Javorník. Po celou dobu připravoval saláty, které řada účastníku do té doby ani neznala a přitom se pěstují nedaleko Prahy. Královna salátů Radka Šťastná vytvořila před zahájením mandaly, které  byly složeny ze salátů.

Partneři Kulturně komunitního centra Rybná jsou i odborníci na finance ze společnosti Plannet, kteří připravili pro tuto speciální akci test. Za odpovědi měli vtipné a zároveň edukativní odměny. Ten, kdo odpověděl správně, dostal lízátko, ale ten, kdo chybně dostal rohlík. Proč? To na znamení, že se nechají snadno opít rohlíkem.

Workshop s Tokhim pohltil všechny, kdo se zapojili. Po 20 minutách, i když začátek nebyl úplně tak jednoduchý, se přeci jen podařilo vyloudit z barevných trubek tóny, které velmi, ale opravdu velmi připomínaly příjemně znějící vážnou hudbu. Největší nadšení však přišlo při tradičním vyhození trubek do vzduchu. Připouštíme, že jde o efekt, který mají rádi fotografové, ale je zároveň radostný a osvobozující.

V parku proběhly i křtiny, Jana Marešová vypustila do světa svoji knihu Nebojme se bát a u toho nesměli chybět kmotři. Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1 a perkusionista Tokhi. Kmotřičkou nebyl nikdo menší než Olga Roučková, první česká žena, která se postavila na start Rallye Dakar a navíc přivezla bronz, který vybojovala za ženy ve své kategorii. Několik týdnů má tato křehká závodnice na svém kontě i první titul Mistra světa. Nechyběly ani sudičky od koní: Radka, Verunka a Daniela a psycholožka Blanka Kejíková Antošová, která dala autorce cenné rady, především v návodech, jak se strachy pracovat. 

Zazněl i song pro Olgu „Ollie“ Roučkovou v podání Petra Kutheila, který vznikl na sklonku loňského roku, těsně před odjezdem na Dakar a sklidil velký úspěch a nezůstalo jen u něj. V průběhu dne dorazila celá řada zajímavých osobností, například Romana Jákl Vítová a třeba i  talentovaný zpěvák Jakub Vaňas a operní diva Pavlína Senič, která v centru vyučuje seniorky zpěv.

Svůj prostor dostal také spolek Seniorfitnes, který blíže představil Zdeněk Srba. Hovořil také o nové sportovní disciplíně o fotbalu v chůzi, který je vhodný pro seniory. Nadační fond  Seňorina, jeho aktivity, samozřejmě kalendář pro rok 2019 a Aloisovy ponožky představila Eva Nohejlová. Dům Ronalda McDonalda, nadační fond,  přiblížil veřejnosti Marek Šedivý. Fond především usiluje o to, aby rodiče a příbuzní dlouhodobě nemocných dětí hospitalizovaných ve FN v Motole měli možnost důstojného ubytování.

Pro děti i dospělé byla k dispozici naše výtvarná dílna, kde si mohli všichni vyzkoušet celou řadu  technik při malování na trička, tašky i při tvoření obrazu, kam všichni přidávali otisk svých prstů či dlaně, ale stejně nakonec děti všechny barvy promíchaly, a tak vzniklo další zajímavé dílo.

„Máme tady holčičku, které jsou 2 roky, ale je tu i naše návštěvnice komunitního centra, které je 92 let," potvrdila Marie Madejová, ředitelka pořádající organizace a koordinátorka Kulturně komunitního centra. 

Poděkovat se sluší všem, co dorazili a ještě o trochu více rodině Šťasných z Tišic, Janě Marešové, společnosti Plannet, Ekofarmě Javorník a dalším, kteří se aktivně podíleli na tom, že se Setkání v parku II. mohlo realizovat v takovém rozsahu. Speciální poděkování patří také Janě Myslivečkové, která se ujala moderování a vzhledem k tomu, že se připravený program neustále měnil, měla plné ruce práce, ale rozhodně to zvládla se ctí.

 

Fotogalerie