Plzeňské kuře




Plzeňské kuře je spjato plzní díky zlatavému moku. Navíc je velice jednoduché na přípravu a chuť je přímo delikátní.

Přísady:

  • 1 celé kuře
  • 5 stroužků česneku
  • 250 ml světlého plzeňského piva
  • 1 lžička mleté papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 70 g másla
  • olej  
  • sůl

Postup:

Kuře nejdříve důkladně očistíme. Prolisujeme česnek, smícháme se solí a vymažeme vnitřek kuřete a vložíme do něj proužky másla. Uložíme ho do zapékací misky či pekáče, jen lehce podlijeme a dáme péct do předehřáté trouby při na 180° C.

Připravíme pivní marinádu - smícháme pivo, papriku, špetku soli a 2 lžíce oleje. Kuře v průběhu pečení potíráme. Zhruba po 45 minutách by mělo mít zlatou kůrčičku. Na posledních 10 minut přidáme troubu na 180° C, aby mělo nejen zlatavou, ale i křupavou kůrčičku.

Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.