Nutriční pecka z pokladnice slovanské kuchyně: bliny s uzeným lososem




Slunce nás konečně blaží svými paprsky, jaro je v plném proudu a my vesele odhazujeme vrstvy oblečení. A i když je tento týden počasí spíše deštivé, zimní bundy konečně odnášíme do sklepa, teď už opravdu. Pomalu klepe na dveře léto a s ním také čas dovolených a plavková sezóna. Neděste se. Nemusíte začít hned zuřivě cvičit a snažit se kvůli plavkám spálit co nejvíce kalorií. Fyzická aktivita je sice důležitá, ale začít byste měli v kuchyni.  Dle nutričních poradců by měl jídelníček být hlavně pestrý i vyvážený, a hlavně dlouhodobě udržitelný. Právě dlouhodobá udržitelnost je klíčovým faktorem úspěchu. Proto vám přinášíme jednoduchý, a zároveň chutný recept z pokladnice slovanské kuchyně, který vám zpestří jídelníček ingrediencemi plnými výživových benefitů a zároveň uspokojí vaše chuťové pohárky.

Nutričně vyvážená symfonie

Bliny jsou placky podobné palačinkám a těší se oblibě zejména ve slovanských kuchyních. V ruské kuchyni patří k nejstarším pokrmům. Lidé je připravují již od 9. století. Původně se dělaly z pohankové mouky, a to zejména naslano. Mohou se však podávat i nasladko. Častěji se ale potkáme s jejich slanou verzí. Ta je většinou doplňována kaviárem či rybami, zejména lososem či sleděm. Našemu receptu kraluje uzený losos, který se skvěle doplňuje s krémovou chutí zakysané smetany i výrazným koprem. Vzniká tak vyvážená symfonie bílkovin, sacharidů i tuků. Také uzený losos sám o sobě má spoustu výživových benefitů. Obsahuje mimo řady minerálů a vitamínů také například omega 3 mastné kyseliny. Ty pomáhají udržovat hladinu obou druhů cholesterolů, působí protizánětlivě a některé zdroje také uvádí, že mohou působit preventivně proti Alzheimerově chorobě. Jedná se sice o tučnější rybu, která může být pro někoho hůře stravitelnější, ale pokud se budete řídit pravidlem „všeho s mírou“, nemusíte se bát lososa baštit ani před plavkovou sezónou. Navíc je také zdrojem vitamínu D, který potřebujeme po dlouhé zimě doplnit. A dobrá rada závěrem, při jeho výběru dávejte pozor na to, aby obsahoval pouze rybí maso a sůl. Vyhnete se tak řadě zbytečných přídatných látek, které mohou zatěžovat organismus.

Pravý špaldový základ

Pokud chcete udělat z tohoto receptu, opravdu nutriční pecku, doporučujeme použít hladkou špaldovou mouku. Receptu dodá ten správný sacharidový základ a oříškové aroma. Špaldová mouka má podobné složení jako ta pšeničná, ovšem je nutričně bohatší. Navíc její vláknina je lépe stravitelná, což je nepochybně dobrá zpráva pro náš střevní mikrobiom. I zde pro vás máme dobrou radu. Dejte si pozor při výběru této mouky, není totiž špalda jako špalda. Přestože se jedná o běžně dostupnou mouku, ne všechny produkty na pultech českých supermarketů obsahují skutečně to, co uvádějí. V legislativě totiž chybí přesná definice, co je špaldová mouka a kolik procent pravé špaldy musí obsahovat. Výrobci tak mají volnou ruku v tom, co mohou vydávat za špaldovou mouku. Mnohdy je zde jen malé procento špaldy a zbytek může být doplněn obyčejnou pšenicí setou, která je levnější. Proto doporučujeme špaldovou mouku Babiččina volba, která si zakládá na kvalitě, a pro výrobu špaldové mouky používá pouze prastaré nešlechtěné špaldy. Tyto odrůdy jsou detekovatelné prověřenými laboratorními metodami jako pšenice špalda. Není tedy pochyb, že se jedná o pravou špaldu. 

Ingredience

  • 90 g zakysané smetany
  • 150 g špaldové hladké mouky Babiččina volba
  • 1 PL sušeného droždí
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1 celé vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • špetka soli
  • K dokončení:
  • plátky uzeného lososa
  • zakysaná smetana
  • černá sůl
  • kopr

Postup

Mouku a sušené pekařské droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu prohřejte v malém rendlíku na prst, aby byly vlažné a dobře v nich vzešlo droždí. K mléčné směsi přidejte žloutek a zašlehejte. Nyní postupně přidávejte sypkou směs a vždy promíchejte tak, aby v těstě nebyly hrudky. Přiklopte utěrkou nebo poklicí a nechte v teple 30 minut kynout.

Až úplně nakonec vyšlehejte bílek se špetkou soli do tuha a opatrně ho vmíchejte do těsta. Bliny smažte na pánvi vymazané trochou oleje. Těsto nanášejte lžící, bliny nejsou tak velké jako naše

lívance. Pečte asi dvě minuty a poté otočte a nechte pomalu dojít. Vychladlé bliny zdobte osolenou zakysanou smetanou, uzeným lososem a snítkou kopru.