Pojďme se nadechnout… Téma letošního otevření soukromých zahrad Kinských na žďárském zámku




Soukromé zahrady rodiny Kinských se otevírají vždy jednou za rok. Letošní poslední květnový víkend se ponese ve znamení tématu „Pojďme se nadechnout“. Po dlouhé době, kdy jsme byli zavřeni ve svých domácnostech, pojďme znovu začít žít a volně dýchat. Nadechněme se drobnými kulturními zážitky nebo rozkvetlými květinovými instalacemi, které v zahradách objevíte.

Návštěvníci si užijí individuální prohlídky zahradami s uměleckými zastaveními. Kromě rozkvetlých květin můžou obdivovat abstraktní ocelové sochy Jana Dostála, které tematicky vychází z živočišné sféry, sochy budou citlivě umístěné v zahradách tak, aby vynikly jejich geometrické tvary. Jan Dostál je mladý nadějný umělec, jehož vysoká obří skulptura ozdobí český pavilon Expo 2020 v Dubaji v říjnu letošního roku. O květinové instalace se postará floristka Eva Černá. O hudební doprovod k vaší procházce se postará Michal Kříž (klarinet), Dmitrij Večer (housle) a Štěpána Filípek, který bude v průběhu akce hrát sonáty Johanna Sebastiana Bacha, čelního představitele barokní hudby. Právě barokní frázování je podobné lidskému dýchání. Vzdušný motiv je také znám z Bachovy skladby Air.

Otoč kytku!

Připraven je také doprovodný program, například zábavná hra pro děti v zámeckých zahradách i dalších venkovních prostorách korespondující s tématem Pojďme se nadechnout. Jóga, co má nádech – půlhodinové seance s Katkou Bednářovou, ve kterých si připomeneme, jak správně dýchat, zklidnit mysl a věnovat pozornost našemu tělu. Dále pak MINT Market – oblíbený trh se svěží módou, šperky, designem a delikatesami, farmářský trh s floristickým a zahradnickým sortimentem nebo Výstava Za naším plotem – výstava kreseb a básní s přírodními motivy autorky Zuzany Sasanky Kolářové v prostoru za zámeckým obchodem. Zapojit se můžete také do akce  Otoč kytku – máte doma přebytky sazeniček zeleniny, pokojových květin, bylinek nebo jiných kytiček, které už nepotřebujete a je vám líto je vyhodit? Připadáte si doma jako v pohádce o Šípkové Růžence a těžko se každý den prosekáváte ven? Zapojte se do naší štafety Otoč kytku a přineste rostlinky o víkendu na zámeckou terasu a pošlete rostlinku do kytkové štafety!

Historie zahrady Kinských

Zahrada, kterou nyní využívají členové rodiny Kinských k odpočinku, původně náležela cisterciáckému klášteru Studnice Blahoslavené Panny Marie ze 13. století. Dříve se nazývala konventní a mniši cisterciáci v ní pěstovali zeleninu a bylinky. Centrum zahrady tvoří letní prelatura nazývaná také zámeček z druhé poloviny 18. století, typická svou růžově zbarvenou fasádou. Sloužila jako reprezentativní sál pro pořádání společenských události, ale také jako pekárna nebo dům sklářské rodiny Hafenbrädlových. Pouhých pár měsíců roku 1941 byla letní prelatura opět součástí zámku díky jejímu odkoupení rodinou Kinských, který ji využívala jako letní byt, než byla zabrána okupační správou. Po zestátnění majetku zde sídlily různé spolky, byla zde také knihovna nebo depozitář Národního muzea.

Další dominantou zahrady je bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše spolu s konventem, bývalým obydlím cisterciáckých mnichů. Na něj navazuje prostor rajského dvora, v jehož centru se nachází původně gotická Studniční kaple, upravena ve stylu barokní gotiky stavitelem Janem Blažejem Santinim. Právě geniální architekt Santini proměnil areál v barokní skvost, nad kterým se v hladině Konventního rybníku jako v zrcadle odráží poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Ze zahrady si můžete vychutnat snad nejkrásnější pohled na tuto památku zapsanou do seznamu světového dědictví UNESCO

Ať už se na zámek vypravíte během akce Kouzelné zahrady nebo vyberete jiný termín, rozhodně si na výlet rezervujte minimálně jeden celý den. Můžete zde navštívit multimediální Muzeum nové generace, prohlídky s průvodcem, výstavu Umění baroka ze sbírek Národní galerie v Praze, ale také celou řadu doprovodných akcí a her pro děti. Přímo v zámeckém areálu se můžete také ubytovat nebo si odpočinout v zámecké kavárně a velkém obchůdku se suvenýry.

Více informací najdete na www.zamekzdar a na zámeckém Facebooku a Instagramu.

Fotogalerie