Speciální díl online pořadu Miele „Vařte doma jako šéf!“ o pečení kváskového chleba má velký úspěch




Rok 2020 strávila spousta z nás v domácí kuchyni podstatně déle než obvykle. Jedním z neoblíbenějších pokrmů, které prověřily naše kuchařské umění a schopnosti kuchyňských přístrojů, se stal domácí kváskový chléb. Není tedy divu, že mu byl věnován také jeden z dílů oblíbeného online pořadu Miele s uznávaným šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem „VAŘTE DOMA JAKO ŠÉF“. Právě tento díl se také setkal s mimořádným úspěchem – oslovil totiž více než 260 000 uživatelů Facebooku. Natáčení probíhalo v prostorách Miele Experience Center v Praze.

Pozvání přijal odborník na slovo vzatý, Michal „Hugo“ Hromas, specialista nejen 
na kváskový chléb, ale i na přípravu pokrmů na otevřeném ohni. Připomeňte si spolu s ním, že krásně křupavý chléb se hodí prakticky ke všem pokrmům, ať už jde o domácí či exotické speciality.

Jak si upéci ten nejlepší chléb s Miele?   

K optimálním výsledkům vám dopomohou i pečicí trouby či konvektomaty Miele. Přednosti obou typů přístrojů podrobněji popisuje Jiří Šeba, školitel společnosti Miele. „Pro pečení výtečného domácího chleba postačí i obyčejná základní pečicí trouba, je však vhodné na její dno umístit misku s vodou, a tak navodit vlhké klima pro průběh pečení. Díky tomu bude chleba nadýchanější. Efektivnější je použití pečicí trouby s klimatickým pečením, které zajistí rovnoměrné rozložení páry v prostoru trouby,“ říká Jiří Šeba.

Nejlepší možností je použití domácího konvektomatu Miele (kombinovaná parní trouba - označení DGC), v němž je možné nastavit jak kynutí těsta, tak i jeho pečení. „Díky stejnoměrné teplotě kyne těsto kratší dobu. V průběhu pečení je pak systém připařování obdobný jako u trouby s klimatickým pečením. DGC navíc oproti pečicí troubě s klimatickým pečením umožňuje nastavení různých teplot v průběhu programu pečení. Lze také využít automatického programu, v němž si můžete zvolit z několika stupňů propečení chlebové kůrky (uváděno jako tmavší – světlejší),“ doplňuje Jiří Šeba.

Recept na domácí kváskový chléb z pořadu VAŘTE DOMA JAKO ŠÉF #domajakosef

Je vidět, že zájemců o pečení chleba v domácích podmínkách je mezi námi opravdu mnoho. Zimní počasí navíc stále vybízí k nejrůznějším kulinářským experimentům, a tak se s námi směle pusťte do práce. Zapojit můžete i své blízké – společné vaření totiž mimořádně sbližuje.

">

Pokud hledáte návod, jak na nadýchaný chléb s dokonale křupavou kůrkou, který si zamiluje celá rodina, nechte se inspirovat receptem z pořadu „VAŘTE DOMA JAKO ŠÉF“ s vyhlášeným šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem a jeho hostem Michalem „Hugo“ Hromasem, autorem originální kuchařky Oheň a dým.

Ingredience:

Kvas

  • Voda
  • Bílá hladká mouka

Chléb

  • 600 g hladké bílé mouky
  • 200 g hladké žitné mouky
  • lžička soli
  • lžička kmínu
  • 150 g aktivního kvasu

Postup:

Příprava kvásku

1. den

Pro přípravu kvásku potřebujete lžíci vody a lžíci hladké bílé mouky. V nádobě dobře promíchejte. Nádobu nepřikrývejte a nechte odloženou v pokojové teplotě nebo za oknem.

3. den

Odlijte vznikající kvas a zbytek kvásku na dně nádoby opět doplňte vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1.

4. den

Zopakujte to samé. Odlijte vzniklý kvas a zbytek kvásku na dně nádoby znovu doplňte vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1.

5. den

Doplňte vzniklý kvas vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1 na množství potřebné k zadělání těsta (200 g kvasu na 1 kg mouky). Při zadělávání chleba nechte na dně nádoby vždy trochu kvasu, který doplníte vodou a čerstvou moukou  - viz výše. Kvásek se vám bude stále obnovovat a bude připravený na další pečení. Kvásek uchovávejte v lednici. Ráno, den před pečením, ho z lednice vytáhněte, vylijte a zbytek na dně doplňte podle potřeby. Řádně prošlehejte a večer můžete zadělávat těsto.

Pečení chleba

Ráno, den před pečením, vyndejte kvásek z lednice, vylijte a zbytek na dně nádoby doplňte vodou a čerstvou moukou podle potřeby. Hmotu řádně prošlehejte, to udělejte ještě během dne několikrát, aby měl kvásek dostatek vzduchu. Aktivní kvásek pění a je plný vzduchových bublin. Večer všechny suroviny spojte (v míse nesmí zůstat žádná suchá mouka). Za hodinu těsto třikrát přeložte a za další hodinu přeložení zopakujte. Před manipulací s těstem je dobré si namočit ruce, aby se těsto nelepilo. Použít můžete i cukrářskou kartu. Těsto zakryjte a nechte kynout do rána. Ráno těsto popřekládejte do tvaru bochníku a nechte v ošatce vysypané moukou, dokud nezdvojnásobí svůj objem. V DGC nebo parní troubě Miele můžete použít program “kynutí”. Na horkém plechu vsaďte bochník do trouby DGC rozpálené na 225 °C, krátce zapařte (ruční přidávání páry) a pečte 10 minut. Potom snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších 20-30 minut. Jakmile bochník zezlátne, můžete ho potřít vodou a péct do tmavě zlatavé barvy. Hotový bochník musí zespodu tzv. „zvonit”, tedy dutě dunět. Bochník nechte vychladnout na mřížce a můžete servírovat svůj první křupavý domácí chléb.

Celý díl můžete zhlédnout zde:

https://www.facebook.com/Miele.CZ/videos/1153270118347594 (FCB: @Miele.CZ)

Přejeme mnoho úspěchů při pečení, a hlavně dobrou chuť!

www.miele.cz