Pavel Paloncý vybojoval 2. místo na Spartan Iceland Ultra World Championship!




Extrémní ultravytrvalec Pavel Paloncý vybojoval na Islandu, v neděli 17. prosince 2017 při svém úplně prvním startu v OCR, druhé místo na Spartan Ultra World Championship. Premiéra MS v ultrazávodu seriálu Spartan Race probíhala na skoro sedmimílovém okruhu po dobu 24 hodin v severském městečku, Hveragerði, v jehož okolí se nachází velké množství termálních pramenů. Dokonale využil výhod nového energy nápoje edgar power, který mu dokázal zajistit dostatek sil v průběhu celého závodu.

Paloncý se rozhodl až 13. 12. 2017 - tedy 3 dny před zahájením závodu. Extrémní závod typu Spartan Race nikdy před tím neběžel. V závodě bylo možné závodit v kategorii Elite nebo Open. Počet závodníků v kategorii Elite byl omezen na dohromady 100 závodníků i závodnic, výrazně převažovali muži. Naopak kategorie Open čítala téměř 1000 závodníků. O tituly mistra a mistryně světa se závodilo v kategorii Elite, naopak kategorie Open byla koncipována spíše jako výzva a kategorie se od sebe lišily především pravidly.

Závod startoval hromadně v sobotu 16. 12. 2017 přesně ve 12 hod místního času. V jednom kole, které mělo celkem 6,8 mil (11 km), bylo připraveno 22 typických překážek ve stylu Spartan Race.  Na rozdíl od jiných závodů série Spartan, závodníci kategorie Elite nedělali trestné angličáky přímo na překážce, ale až celkově na konci kola. Ve druhém kole si Pavel vysloužil celých 120 burpees (angličáků). Později se naučil zvládat některé překážky a dařilo se mu počty angličáků držet v rozumných mezích. I tak z toho bylo přes 500 trestných burpees (a další povinně jako součást překážek).

Závod byl extrémně těžký – islandský terén, tedy kombinace na kost promrzlé skalnaté země, zledovatělý povrch a rozbahněný terén v okolí termálních pramenů výrazně snižoval rychlost pohybu. Závodníci měli možnost odpočinku mezi koly v depu. Pavel se v něm zdržoval jen minimálně a dokonale využil proceduru a zkušeností, které má zažité ze závodů adventure race.

Než si Pavel zvyknul na překážky, ztratil cenné minuty a energii vloženou do angličáků. Byl ale schopen se postupně propracovat z 8. místa až na 3. místo. Poslední dvě kola se mu běžela výborně, ty absolvoval s nejlepším časem, nakonec vybojoval v tomto extrémním závodě zasloužené druhé místo.

„MS v ultra na Islandu byl můj první Spartan Race vůbec. Spolehl jsem se na své zkušenosti z dlouhých závodů, držel jsem se toho, co vždycky funguje, a spolehl jsem se na kvalitní vybavení, které mám v těchto extrémních podmínkách vyzkoušené.“ Okomentoval svou výhru český extrémní sportovec.

Pavel Paloncý – nejlepší výsledky:

  1. místo a traťový rekord - Spine Race (2014) - 430km/12.000m+. Další výsledky na tomto závodě – 1. místo 2015, 2. místo 2016, 2. místo 2017
  2. místo – závod světové s v ultratrailu Andoře (2017), trasa Eufória - 230km/20.000m+
  3. místo – mistrovství světa v adventure racingu v Brazílii 2015
  4. místo – mistrovství Evropy v adventure racingu v Rusku 2017
  5. místo – světový pohár v adventure racingu v Ekvádoru
  6. místo - závod Zimní výzva (2014, 2015, 2016) - 300km/20.000m+
  7. místo – Beast of Ballyhoura – závod evropského poháru v adventure racingu v Irsku 2014
  8. místo v celkovém hodnocení evropského poháru v adventure racingu
  9. místo – mistrovství ČR v zimním survivalu 2014, 2016
  10. místo – mistrovství světa v adventure racingu v Brazílii 2015
  11. místo – mistrovství Evropy v adventure racingu v Rusku 2017

Samostatné projekty:

Nejrychlejší výstup a sestup (FKT) na horu Volcán San José v Chile – 5868 m.n.m. (64km/4000m+) – 16 hodin.

Speciální tréninkový program Josefa Andrle

Josef Andrle připravil Pavla Paloncýho na tento závod svým speciálním tréninkovým systémem, který uplatňuje u vrcholových sportovců. Je ušit přesně na míru Pavlovi a vychází z jeho fyzických a metabolických předpokladů. Je založen na vyladění běžeckých stereotypů laktáto-kapilarizačním tréninku, posílení posturálního systému a sestavení vyváženého energetického příjmu na celý závod. Sportovec byl na základě tohoto tréninku schopen zvládnout náročné překážky, kterými je Spartan Race známý, i bez toho, aby na nich přímo trénoval. Ostatní závodníci trénují techniku překonávání překážek celé roky. Pavel v tréninku pokračuje i v současné době, kdy se připravuje na obávaný SPINE RACE.

Zdroj: Nikol  Poselová

 

Fotogalerie