Připravte si kvásek na chléb z kvalitní mouky od Probio!




Domácí pečení kváskového chleba je ten nejpřirozenější způsob, jak si opatřit kvalitní chléb. Stačí vám k tomu mouka, voda a sůl. Uvidíte, že společné pečení chleba s rodinou či přáteli se stane vaší oblíbenou činností, která všechny účastníky procesu neuvěřitelně sbližuje. Nebojte se udělat první krok!

„Kváskový chléb je ve srovnání s chlebem z droždí stravitelnější (kvašením dochází ke změně struktury lepku), také tolik nenadýmá. Chléb vydrží déle, protože je přirozeně konzervován, a nezplesniví. Je tmavší a má typickou, lehce nakyslou voňavou chuť,“ říká Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu a milovnice domácího kváskového chleba ze společnosti PROBIO.

Základem úspěchu je kvalitní mouka, ideálně v biokvalitě. Tu si v PROBIO sami pěstují na vlastní ekologické farmě ve Velkých Hostěrádkách. Zakládají si na maximálně šetrném přístupu s ohledem na půdu, vodu, hmyz nebo ptáky.

Zrno tu zpracovávají od jeho počátku – od zasetí přes čištění, sušení, mletí až po balení. Suší se šetrně teplým vzduchem, proto si konečný produkt zachovává své živiny. Mouku si už od roku 1992 melou ve vlastních mlýnech, ale nikdy ne do zásoby – proto je vždy čerstvá a voňavá. To se odráží na výsledném produktu – kdo jednou zkusil mouky od PROBIO, jen těžko se vrací k těm běžným průmyslovým. „Pokud dáte přednost moukám PROBIO, můžete si být jisti jejich ryzím původem i mimořádnou kvalitou,“ dodává Bára Hernychová.

Mezi top mouky PROBIO patří chlebová žitná nebo chlebová celozrnná, kterou využívají nejvyhlášenější pekárny, mezi nimi například i karlínská Eska. Její kváskové bochníky 33 a 66 jsou mezi milovníky dobrého chleba doslova ikonické.

Jak si připravit žitný kvásek

Kvásek je nejstarší přirozenou metodou kypření těsta. Vzniká z vody a žitné mouky. Díky vlastnostem žita začne tato směs za pokojové teploty přirozeně kvasit a přítomné mikroorganismy postupně rozkládají obsažené sacharidy na oxid uhličitý (CO2). Bublinky CO2 těsto kypří a vzniklékyseliny (mléčná a octová) dodávají kvásku typickou nakyslou chlebovou chuť a vůni. Kvásek je plný látek posilujících naši střevní mikroflóru a tím i naši imunitu.

Ingredience:

175 g žitné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO

175 ml odstáté vlažné vody

V průběhu pěti dnů vždy jen přimíchejte další dávku mouky a vody. Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus, který vám pomůže upéct chleba s přirozenou výbornou chutí.

Postup:

1. den: Ve sklenici smíchejte 50 g mouky a 50 ml vlažné vody. Přikryjte utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě.

2. den: Přidejte 50 ml vody a 50 g mouky, důkladně promíchejte, aby kvásek nabral trochu kyslíku.

3. den: Přidejte 50 ml vody a 50 g mouky a opět důkladně promíchejte.

4. den: Přidejte 25 ml vody a 25 g mouky. Kvásek má nyní kyselou vůni (jako po ovoci) a měl by být plný bublinek.

5. den: Můžete začít péct. U tohoto mladého kvásku můžete na rozkvas použít více lžic kvásku, aby utáhnul celý bochník chleba.

Uchování kvásku

Pokud nebudete hned péct, dejte kvásek do lednice v pootevřené sklenici a cca po 5 dnech přikrmte lžící mouky a troškou vody.