Podstoupit laserovou operaci očí v létě se nedoporučuje… Mýtus, který oční lékaři vyvrací!




O laserových operacích očí, kterých se v České republice provede každoročně desetitisíce, koluje mezi veřejností řada mýtů. Jedním z nejčastějších je ten, že by se zákroky neměly podstupovat během letních měsíců. Je léto pro operaci očí skutečně nevhodné? 

Brýle nosí kolem šesti milionů Čechů. Čím dál více lidí podstupuje operaci očí, která je brýlí natrvalo zbaví. Mezi lidmi koluje ale řada zkreslených informací, kvůli kterým se mnozí zákrok bojí podstoupit. K nejčastějším mýtům patří, že by se operace neměla podstupovat během letních měsíců. „Díky šetrným a rychlým technologiím očních laserů není oko při operaci tolik namáháno, pacient bezprostředně po zákroku vidí a hojení je velmi rychlé. Je v podstatě jedno, který měsíc nebo roční období si pro operaci pacient zvolí,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Stále více Čechů tráví dovolenou aktivně. Během sportování brýle překáží. Řešením, jak se zbavit brýlí nebo kontaktních čoček při sportu, je právě laserová operace případně výměna nitrooční čočky u pacientů nad čtyřicet let. Moderní lasery jsou velmi přesné a bezpečné. Zákrok trvá jen několik minut a je bezbolestný. Většině rekreačních sportů se lze po laserové korekci dioptrií věnovat už několik dní po operaci. Komfortnější život bez brýlí či čoček proto není důvod odkládat. „Nevýhodou nošení brýlí při sportu je, že při prudkých pohybech brýle ztratí optimální polohu a sportovec pak špatně vidí. Typicky se tak děje například při jízdě na kole v terénu. V ideálním případě brýle plní pouze ochrannou funkci a sportovec vidí ostře i bez nich,“ řekl primář Pavel Stodůlka.

Ne pro všechny sporty se nošení ochranných brýlí doporučuje. Dojde-li totiž například během pádu či při srážce s jiným sportovcem nebo předmětem k rozbití skel, hrozí značné riziko poranění oka. Možným řešením je využití kontaktních čoček. Ty ale nesnesou všichni a pro některé sporty, jako je například plavání, není jejich používání vhodné. Proto stále větší množství aktivních lidí volí operaci očí.

„Oční chirurgové dnes dokáží zbavit brýlí značné procento lidí. Zákroky, jako laserové operace očí či výměnu čoček, podstupují nejčastěji právě aktivní lidé, kteří často sportují – ať už rekreačně, nebo profesionálně. Vysoká kvalita vidění bez brýlí nebo kontaktních čoček je pohodlná a umožňuje zvyšovat sportovní výkonnost. Například i jeden z nejlépe placených sportovců světa, jehož výkony jsou závislé na ostrém zraku, podstoupil laserovou operaci očí. Je jím golfista Tiger Woods,“ dodal Pavel Stodůlka.

Díky moderním technologiím je možné se po operaci očí vrátit do běžného života už druhý den. Pacienti by pro bezproblémové hojení měli dodržet několik zásad, jako je vhodná ochrana očí při sportu či nošení kvalitních slunečních brýlí s UV filtrem. Lidé po operaci by se měli vyhnout pobytu v prašném či zakouřeném prostředí. Nedoporučuje se ani potápění s otevřenýma očima či plavání ve špinavé či chlorované vodě – před tím ostatně varují oční lékaři i lidi, kteří operaci očí nepodstoupili – znečištěná voda může totiž snadno způsobit nepříjemný zánět očí.