Slyšeli jste už o IQ vejcích a funkčních potravinách?




Věděli jste, že každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce?  Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? Víte, že tato významná potravina je tvořena ze dvou třetin vodou, zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky, tuky a trochu sacharidů. IQ vejcec se liší tím, že jsou různě obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny.

„V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa. U vajec cereálních musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu,“ dodává Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Vejce byla jednu dobu terčem kritiky kvůli obsahu cholesterolu, není pochyb o tom, že jsou neuvěřitelně výživná. „Pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 2–3 vajec naprosto bezpečná,“ potvrzuje Gabriela Dlouhá. 

Více informací o kvalitních potravinách a jak je vybrat, najdete na webu akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i výbornými recepty.

Zdroj fotografií: Akademie kvality.