Co udělat proto, aby novoroční předsevzetí zhubnout nevzalo za své!




S příchodem Nového roku často lidé chtějí udělat tlustou čáru za svou minulostí a odstartovat „nový život“. Více než polovina lidí si už někdy dala nějaké to předsevzetí. Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří hubnutí a změna životního stylu. Průzkumy potvrzují, že k nim tíhnou více ženy a také mladší lidé do pětačtyřicítky. Muži však o tom méně mluví, možná ani třeba nechtějí přiznat, že bojují sami se sebou, ale zamlčí raději, že si i nějaké předsevzetí dali.

Věděli jste, že průměrný Čech během vánočních svátků přibere okolo tří kilogramů! Nastolená přísná dieta i úmorná dřina ve fitness bohužel s ubíhajícími týdny může vzít za své, úsilí polevuje, až se vytratí úplně. Kila skáčou opět nahoru a cítit můžeme jen takovou hořkou pachuť nesplněného cíle.

Krok za krokem...

Odhodlání ke změnám, jež pociťujeme na začátku nového roku, bere rychle za své – předsevzetí dodrží jen přibližně pětina lidí... Může v tom mít prsty nedostatečná motivace, ale také nedostatek znalostí, protože informací o hubnutí se na nás valí spousta ze všech stran a výsledkem je, že člověk vlastně neví, jak na to. Tím nejdůležitějším faktorem neúspěchu bývá ale nesystematičnost. Když chce někdo zatočit s nadváhou či obezitou, nestačí, aby začal držet dietu a počítal kalorie. Musí také změnit způsob vaření, trávení volného času, spánkový i pitný režim... „Kritérií pro výběr vhodného výživového programu existuje celá řada. To, že je program všechny splňuje, předurčuje jeho kvalitu. Co je však nejdůležitější, by měla být jeho komplexnost, to znamená, aby neřešil pouze redukci váhy, ale i motivaci, pohybovou aktivitu, preference klienta, respektoval jeho životní styl a po redukci zahrnoval i ‚řízené‘ vedení přechodu na běžnou stravu,” vyjmenovává Lukáš Vrána, výživový poradce programu Cambridge Weight Plan.

Proces hubnutí je zkrátka o celkové změně životního stylu – to může člověka trochu vyděsit a už zpočátku odradit. Proto je důležité začínat pozvolna, krůček po krůčku. Známá metoda kaizen, propagovaná americkým statistikem Williamem Edwardsem Demingem, se prosadila v managementu a dnes bývá častým pilířem koučingových programů. Hlavní myšlenkou je strategie malých postupných, ale systematických a opakujících se kroků. Návyk pravidelnosti a rituálů hraje důležitou roli i při hubnutí. Nejde o to si koupit na počátku ledna permanentku do fitness centra, první dva týdny se denně „mučit“ a pak vyhasnout... Lepší je jít na to pozvolna – zato ale důsledně! Zkrátka krok za krokem k vysněnému cíli...

Najděte si spojence!

Ve dvou se to lépe táhne, praví pořekadlo... Můžete se pustit do hubnutí s kamarádkou či partnerem a sdílet své úspěchy i neúspěchy. Velmi vhodné je rovněž vyhledat odborného poradce, který má veškeré potřebné informace a bude vaším „hlídacím psem“ i podporou... Díky „dohledu“ lze zároveň překonat období, kdy se začne vytrácet motivace. Efektivitu přinášejí osvědčené výživové programy zejména nízkoenergetické proteinové diety. „Nízkoenergetická dieta navodí v organismu tzv. ketózu, což je vlastně jiný název pro ‚spalování‘ tuků. Když tělu nedáme sacharidy, začne nejprve spotřebovávat jejich vlastní zásobu, a pak se ‚pustí‘ do té tukové,“ vysvětluje profesor MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., přední český nefrolog, nutricionista a klinický konzultant dietního programu Cambridge Weight Plan. Jeho účinnost dokládá i studie DROPLET, publikovaná týmem vědců z Univerzity v Oxfordu. Lidé, kteří byli v běžné péči lékařů, zredukovali za 12 měsíců svou váhu v průměru o 3,4 kg. Oproti tomu pacienti zařazení do redukčního programu Cambridge Weight Plan snížili svou hmotnost za stejný čas průměrně o 10,7 kg. „Tato studie potvrzuje v klinické praxi opakovaně zjištěný závěr, že odborně vedený výživový program a spolupráce kvalifikovaného nutriční poradce s odborným lékařem přináší nejlepší výsledky. Významně rovněž umocňuje psychologický efekt a motivaci zahájit a dlouhodobě dodržovat nastavený dietní režim,“ komentuje výzkum britských vědců profesor Teplan.

Jak dodržet předsevzetí?

  • Nedávejte si příliš vysoké a nesplnitelné cíle, které mohou vést ke ztrátě motivace – postupujte postupně a trpělivě.
  • Nevzdávejte se při prvním zakopnutí! Nenechte se vykolejit kvůli malému dietnímu prohřešku. Jeden dortík ještě neznamená konec světa. Prostě ho vyběháte.
  • Nesrovnávejte se! To, že kamarádka zhubla víc, není důvod, abyste se svým předsevzetím „sekli“. Každý je jinak nastavený, každý „jede“ v jiném tempu...
  • Myslete pozitivně! Zapomeňte na myšlenky typu: „Nikdy jsem to nezvládla, nevydržím to ani tentokrát.“ Tím zbytečně negativně nastavujete svou mysl a snahu už dopředu odsuzujete k neúspěchu.
  • Nemyslete jen na hubnutí! Dělejte si radost i jinak než čokoládou – choďte na procházky, do kina, bavte se s přáteli, vyrazte na výlet s rodinou, relaxujte u knížky, věnujte se svým koníčkům, snažte se každý den najít tři věci, které vás potěšily... Když jídlo a hubnutí přestanou být středobodem vašeho života, ale stanou se pouze jednou z přirozených součástí nově nastaveného zdravého životního stylu, vysněná figura se začne nenásilně formovat sama...