Pět nejčastějších stravovacích neřestí




Pocity plnosti, potíže s trávením, škytavka, říhání, pálení žáhy, pocity na zvracení, nadýmání, kyselý nebo hořký pocit v ústech, občasný průjem nebo zácpa. Tak tyto nepříjemnosti potkají občas každého z nás.. Naštěstí se nemusí hned nutně jednat o příznaky nemoci, jsou to totiž často jen důsledky našich stravovacích hříchů. Pojďme si společně „posvítit” na pět nejčastějších.

  1. Nezdravá jídla

Teoreticky dobře víme, že správná strava se vyznačuje rozmanitostí a přiměřeností. Ale káva má neodolatelnou vůni, čokoláda zase chuť, posvícení, oslavy narozenin nebo Vánoce nejsou denně a „fast food“ je prostě nejrychlejší způsob, jak se najíst, když nestíháme... Hamburgery, smažené hranolky a tatarka však mohou vyvolat nepříjemné překyselení žaludku i po jednorázové konzumaci. Nebezpečné jsou i některé potravinové přísady, např. glutaman, který se přidává do polotovarů.

Tip: Pro úpravu jídel je lepší dušení a vaření, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, oranžová zelenina (mrkev, dýně), listová zelenina. Zeleninu je samozřejmě nejvhodnější konzumovat čerstvou, maximálně připravovat šetrným způsobem, aby se zachovaly vitamíny, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Jako koření se doporučuje používat čerstvé bylinky a šetřit solí. Tučné dresinky na bázi majonézy nahraďte lehčími variantami, např. tvarohem či nízkotučným sýrem. Hořčice přidaná do marinády zmírňuje pocit pálení žáhy a nadýmání, majoránka pomůže proti křečím a kurkuma zmírní bolesti žaludku.

  1. Jídlo ve spěchu

Češi mnohem častěji než jiné národy jedí ve spěchu, na ulicích, v dopravních prostředcích či ve stoje. Uspěchaná doba nás nutí jíst rychleji a polykat jedno sousto za druhým beztoho, abychom si jídlo v klidu, sousto za soustem, vychutnali. Téměř tři čtvrtiny lidí konzumují jídlo tak rychle, že ani nevnímají jeho chuť. Přitom žaludek potřebuje pro správné trávení čas, pohodu a v neposlední řadě kulturu stolování.

Tip: Naučte se jíst pětkrát až šestkrát denně, po menších porcích, v klidu, po malých soustech, potravu rozmělnit v ústech (jedno sousto by se mělo dvacetkrát rozkousat) a dobře proslinit.  Při jídle nevykonávejte jiné činnosti a všímejte si, jak rychle jíte.

  1. Přejídání

Také někdy celý den hladovíte a večer to doháníte větší porcí? Nebo si dokonce dopřáváte „noční přesnídávky“? Nekontrolované přejídání a špatná kombinace jídel jsou nejrychlejší cestou k pálení žáhy, zažívacím potížím a pochopitelně k nadváze. „Při nenadálé hladovce se organismus zbavuje vody a svalové hmoty, ale při návratu k běžnému stravování se voda v těle opět rychle zadrží a kilogramy se vracejí. Klíčem je naopak pravidelnost ve stravování a především silná vůle,” upozorňuje prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., nefrolog působící v IKEM a odborný garant programu Cambridge Weight Plan.

Tip: Rozlišujte chuť od hladu a nesnažte se za každou cenu porce dojídat. Po každém jídle počkejte alespoň 15 minut, žaludku chvíli trvá, než dá mozku signál, že je již plný. Ke každému jídlu si dejte ovoce nebo zeleninu. Naposledy jezte nejpozději čtyři hodiny před spaním.

  1. Špatný pitný režim

Příliš mnoho vody může vést až k sodíkové nerovnováze v těle. Perlivé nápoje zase způsobují rozšiřování žaludku a to, že se jeho obsah vrací do jícnu. Černý čaj, stejně jako zelený a káva, obsahuje kofein, který organismus odvodňuje. 100% džusy obsahují vlákninu, která na sebe v trávicím traktu váže tekutiny. Hojný přísun alkoholu posouvá průběh řetězců na sebe navazujících chemických reakcí v játrech. Když necháte alkohol působit na játra dlouhodobě, tento životně důležitý orgán se postupně promění v něco, co připomíná mleté maso. A to ani nemusíte být lamači rekordů v pití piva či destilátů. Někdy stačí jediná sklenka k tomu, aby vás začala pálit žáha.

Důležité je však dbát také na množství vypitých tekutin - ideální k dostatečnému zavodnění organismu i v horkých dnech jsou voda nebo neslazené ovocné či bylinné čaje. „Tělo má svoje vnitřní regulační mechanismy, dva a půl litru vody denně k jeho správnému fungování stačí. Dostatečné zavodňování organismu dokonce slouží jako prevence zbytečného zadržování tuků a vody. Pokud trpíte zadržováním vody v těle, rozhodně neplatí, že byste měli pít o to méně. Namísto toho je žádoucí pozměnit celý stravovací režim a zařadit do něj potraviny, které pomáhají s odvodněním – například rajčata, rukolu nebo třeba meloun,“ radí profesor Teplan.

Tip: Pijte rovnoměrně v průběhu celého dne, a to již od rána, nejlépe vodu. Tělu dodávají vodu i potraviny, zelenina a ovoce, polévky. Sklenku vody byste měli vypít  ke každému hrnku kávy či černého čaje. 

  1. Léky a potravinové doplňky

Některé volně prodejné přípravky jsou prodávány bez kontroly obvyklé u léčiv, a jejich čistota nebo přítomnost nežádoucích příměsí je proto nejistá. V literatuře jsou zprávy o rostlinných přípravcích a potravinových doplňcích, které mohou vyvolat dyspepsii (česnek, gingko biloba, vrba aj.).

Tip: Pokud trpíte zažívacími potížemi a obracíte se na lékaře, nezapomeňte jejich případné užívání uvést. Někdy může snížení dávky nebo vyloučení takového přípravku vaše obtíže podstatně zmírnit nebo dokonce odstranit.